Ajankohtaista
Yhdenvertainen mediakasvatus vaatii monipuolisia oppimateriaaleja – tutustu koosteeseen
- 16.11.2022
- Kirjoittaja: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
- Kategoria: Blogikirjoitukset

Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI) on vietetty inklusiivisen mediakasvatuksen teemavuotta. Tämä blogiteksti kokoaa yhteen eri toimijoiden mediakasvatuksen oppimateriaaleja ja toimintaa, jotka huomioivat oppijoiden yhdenvertaisuuden ja materiaalien saavutettavuuden. Materiaaleissa on huomioitu mm. haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät, oppimisen haasteet sekä kieli- ja kulttuurivähemmistöt. Monta kohderyhmää jää kuitenkin myös huomioimatta. Julkaistu materiaalikooste ei siis ole kattava, vaan osoittaa lisätarpeen erilaisille materiaaleille, jotta mediakasvatusta voitaisiin toteuttaa entistä inklusiivisemmin.
Materiaalikooste osoittaa lisätarpeen erilaisille materiaaleille, jotta mediakasvatusta voitaisiin toteuttaa entistä inklusiivisemmin.
Selvittääkseen medialukutaitojen ja mediakasvatuksen tilaa Suomessa inklusiivisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmista KAVI ja kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore toteuttivat yhdessä aihetta koskevan selvityksen. Tämän linkin kautta pääset lataamaan itsellesi koko selvityksen. Selvityksestä esiin nousseet toimenpiteet yhdenvertaisen medialukutaidon kehittämiseksi on koottu linkistä löytyvään katsaukseen. Selvityksen pohjalta on julkaistu myös videokoulutus, joka koostuu aihetta kuvaavista asiantuntijavideoista, tietoteksteistä sekä pohdintakysymyksistä. Videokoulutus löytyy Mediataitokoulusta.
Inklusiivisen mediakasvatuksen teemavuoden aikana KAVI on julkaissut seuraavia teemaan sopivia mediakasvatusmateriaaleja Mediataitokoulussa:
- Hyvällä mielellä media kanssa – selkokielisiä mediakasvatustehtäviä -tehtäväkokonaisuus on tehty niitä oppijoita ajatellen, joille voi olla hyötyä selkeästi etenevistä ja selkokielisistä tehtävistä. Tehtävissä on otettu huomioon erilaisia oppimisen ja kommunikaation haasteita sekä erityistarpeita oppimisen järjestämiseen. Tehtävien kohderyhmänä ovat erityisesti 12-18 -vuotiaat ja heidän kasvattajansa, mutta tehtäviä voidaan hyödyntää myös nuorempien tai vanhempien oppijoiden kanssa. Kaikki tehtävät ovat selkokielisiä ja jokainen tehtävä sisältää myös selkokielistä tietotekstiä käsiteltävän aiheen ympäriltä.
- Yhdessä turvallisesti netissä -opas on suomenkielisen oppaan lisäksi julkaistu nyt selkokielellä ja ruotsiksi. Opas auttaa vanhempia puhumaan 6–12-vuotiaan lapsen kanssa kolmesta tärkeästä nettiturvallisuuteen liittyvästä aiheesta: kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta sekä yksityisyyden suojaamisesta.
- Läskunnighet av mediesex för unga – guide för sexpoitive mediefostran on Mediaseksin lukutaitoa nuorille -oppaan ruotsinkielinen käännös. Opas tarjoaa 13–18-vuotiaiden nuorten kanssa työskenteleville aikuisille eväitä seksipositiiviseen ja nuorten kasvua tukevaan median seksisisältöjä käsittelevään mediakasvatukseen.
- Stigar till nya mediefenomen -sarja sisältää ruotsiksi tietotekstejä ja tehtäviä opettajan ja oppilaiden käyttöön median uusista ilmiöistä, kuten loot boxeista, misinformaatiosta, algoritmeista ja boteista.
- Polkuja medialukutaitoon ja Polkuja ohjelmointiosaamiseen -opasperheet ovat kasvaneet ruotsinkielisillä oppailla. Lisäksi oppaiden tiivistelmät pyritään julkaisemaan pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi vuoden 2023 alussa.

Myös KAVIn yhteistyökumppaneiden materiaaleista löytyy useita yhdenvertaisuuden huomioon ottavia julkaisuja ja toimintaa:
- Sosped-säätiön Mediatoimintaa kaikille -projektissa mallinnettiin ja esiteltiin haavoittuvassa asemassa oleville aikuisille suunnattua mediatoimintaa. Projektissa tuotettiin yhdessä osallistujien kanssa inklusiivista mediatoimintaa kuvaava opas, 20 jakson podcast-sarja sekä Mediatoimintaa kaikille -seminaari. Lisäksi Sosped-säätiön Mieletöntä valoa –toiminta on kokonaisuudessaan nuorten aikuisten inklusiivista mediatoimintaa.
- Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun OdigO-hankkeen tavoitteena on taistella digisyrjäytymistä ja sen uhkaa vastaan erityisesti Lapin näkökulmasta, missä välimatkat ovat pitkiä ja fyysisten palveluiden äärelle pääseminen on haastavaa. Hankkeessa tuotetaan Aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen ohjaaminen –webinaarisarjaa. Webinaarisarjassa käsitellään monipuolisesti aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen vahvistamiseen liittyviä teemoja, kuten digitaidot ja niiden ohjaaminen, asiakkaan kohtaaminen, pelillisyys, yksityisyyden suoja ohjaussuhteessa, ikäystävälliset oppimisympäristöt sekä kentän kuulumiset ja käyttäjäkokemukset. Lisäksi hanke julkaisee Aikuiset ja ikääntyvät digitalisoituvassa yhteiskunnassa –videotietoiskusarjaa.
- Selkosanomat ja Lätta bladet ovat Selkokeskuksen julkaisemia selkokielisiä sanomalehtiä. Lehdissä on uutisia seuraavista aiheista: kotimaan ja ulkomaiden tapahtumat, viihde, kulttuuri, urheilu ja arkipäivän asiat. Lehti ilmestyy painettuna ja verkossa. Verkkolehdissä julkaistaan myös kuvauutisia, jotka tekee Papunet-verkkopalvelu. Selkokielisiä uutisia voi hyödyntää osana opetusta.
- Suomen Rauhanpuolustajat julkaisema Toisinajatteleva Venäjä -oppimiskokonaisuus sisältää kolme teemaa. Ensimmäisessä osassa tutustutaan aktivismiin Venäjällä. Toinen osa tekee tutuksi aktivisti Julia Tsvetkovan työn ja hänen ympärilleen nousseen solidaarisuusliikkeen. Kolmannessa osassa pohditaan Venäjän ja venäläisten “demonisointia” mediassa ja sen vaikutuksia. Materiaalin tarkoitus ei ole kieltää Venäjällä tapahtuvia ihmisoikeusrikkomuksia, sen aggressioita toisia maita kohtaan tai kannattaa Putinin hallintoa. Tarkoitus on tuoda esiin sellaisia ilmiöitä ja ihmisiä Venäjältä, joihin meidän olisi ehkä syytä tutustua.
- Väestöliiton kehotunnekasvatus ja Sua varten somessa -hanke ovat julkaisseet uuden selkokielisen digiturvataitojulisteen pienten lasten ohjaukseen. Digiturvataitojuliste tarjoaa ymmärrystä tosielämän ja digimaailman yhteydestä jo pienimpiin. Älylaitteissa ovat tarjolla samat asiat ja tunteet kuin elämässä, joka tapahtuu lapsen arjessa muutenkin koko ajan. Pystyt helposti tukemaan lapsen turvallisuutta älylaitteilla näiden ohjeiden avulla. Julisteen tavoitteena on edistää aikuisten kykyä ja halua uskaltaa, osata ja aloittaa digiturvataitojen ohjaus jo varhain, ja antaa oivallus siitä, miten lasta voi suojata.
- Setan kehittämää normipyöritys-menetelmää voi käyttää välineenä käsiteltäessä koulussa, mediassa sekä laajemmin yhteiskunnassa esiintyviä normeja. Seta pitää tärkeänä, että ihmisoikeudet ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset ovat nostettu mediakasvatuksen arvopohjaksi.
Mediataitokoulusta löydät myös Lassi Kaikkosen suunnittelemat kuvituskuvat, joissa on huomioitu erilaiset oppijat ja median käyttäjät. Kuvia saa käyttää vapaasti mediakasvatuksen tukena, myös kaupallisiin tarkoituksiin.
KAVIn mediakasvatustiimi ottaa mielellään vastaan vinkkejä muista inklusiivista mediakasvatusta edistävistä oppimateriaaleista ja toiminnasta.
Kuvat: Lassi Kaikkonen