Tutustu ilmiöön: Metaversumi

Mikä on metaversumi?
Metaversumi on käsite, jolle ei ole vielä tarkkaa selitystä. Sitä käytetään useasti ennustamaan tulevaisuuden Internetin käyttöä, joka tapahtuu kolmiulotteisessa, sosiaalisessa virtuaalimaailmassa.
Internet, jota nyt käytämme, perustuu tekstin ja kuvien katseluun nettiselaimella tietokoneen tai puhelimen kautta. Metaversumissa 3D-maailman sisältöä koetaan reaaliaikaisesti ja henkilökohtaisesti, esimerkiksi liikkumalla tilassa avatarina eli visuaalisena hahmona, jonka näkökulmasta virtuaalimaailma koetaan. Tämä on tuttua monesta suositusta pelistä, mm. Minecraftista tai Fortnitesta, ja sama kokemuspohjainen nettikäyttäytyminen lisääntyy myös pelien ulkopuolella verkossa. Roblox-pelejä pelanneet ja kehittäneet lapset ovat luultavasti ensimmäinen metaversumi-sukupolvi, jolle 3D-netissä tekeminen ja oleminen on täysin luontaista.
Metaversumi ei ole teknologiaan sidottu. Se voi toimia kaikilla alustoilla nettiselaimista puhelimiin ja virtuaalitodellisuuslaseilla (Virtual Reality, VR), sekä lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) ja yhdistetyn todellisuuden laitteilla (Mixed Reality, MR). Sitä voidaan käyttää yritysten koulutukseen, shoppailuun, taide-elämyksiin, ja tietenkin pelaamiseen. Miljoonat ihmiset pelaavat jo ns. protometaversumeissa kuten monipelaajapelit tai virtuaalimaailmat kuten Habbo Hotel ja Second Life, mutta esimerkiksi VR-lasit eivät ole vielä levinneet laajaan käyttöön eikä metaversumille ole vielä selkeää tarvetta tai yleisöä.
Keitä me olemme metaversumissa? Onko meillä digitaalisia kaksosia metaversumissa, miten niitä suojellaan ja siirretään alustalta toiselle? Miltä digitaalinen identiteetti näyttää 3D-ulottuvuudessa, kun avatarilla on kasvot, vaatteet ja keho. Fortnitesta tutut pelihahmot ovat jo arkea nyt ja tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän: hahmot tulevat käyttäjilleen tärkeiksi, kun niille ostetaan uusia kosmeettisia tehosteita ja ne saavat kokemuspisteitä, ystäviä ja uusia sisältöjä.
Kuka metaversumia rakentaa? Ennustetaan että metaversumista tulee jo tämän vuosikymmenen aikana miljardien arvoinen bisnes. Isot firmat, kuten Facebook, Google ja Microsoft ovat jo rakentamassa omia ratkaisujaan, mutta myös vaihtoehtoja rakennetaan, ja ne perustuvat erilaiselle teknologialle ja tekemisen filosofialle. Tätä vaihtoehtoista, uutta Internetiä kutsutaan Web 3.0:ksi, ja siihen liittyy mm. henkilökohtainen omistajuus, lohkoketjut ja kryptovaluutat. Avoimissa Web3-virtuaalimaailmoissa, mm. Decentralandissa, kaikki sisältö on sen käyttäjien rakentamaa ja omistamaa.
Metaversumin kritiikki liittyy vahvasti sen rakentajiin. Voivatko isot teknologiajätit oikeasti rakentaa reilun internetin, vai onko metaversumi vain uusi tapa näyttää mainoksia, rahastaa brändejä ja myydä uutta teknologiaa? Toimiiko eri alustat saumattomasti yhdessä käyttäjän eduksi, vai ovatko eri metaversumit täysin erillisiä, kuten nykyinen netti toimii? Mitä dataa käyttäjistä kerätään vaikkapa VR-lasien läpi ja voiko käyttäjä itse päättää mitä ja kenelle tietoa jaetaan? Peleissä on jo pitkään ollut pelin sisäisiä ostoja, joilla voi ostaa vaikka avatarille vaatteita, mutta kenelle raha menee? Esimerkiksi Robloxin rahoitusmallin mukaan pelin tekijät saavat vain 30% pelinsä tuotoista.
Uudenlainen Internetin käyttö tuo mukanaan sekä vanhoja että uusia haasteita. Mitä eettisiä kysymyksiä metaversumiin liittyy? Paetaanko metaversumiin todellisen elämän haasteita ja ongelmia, sen sijaan että niihin etsitään ratkaisuja? Voiko tulevaisuuden netti olla jopa addiktoivampi kuin nykyinen sosiaalinen media? Näitä kysymyksiä pitääkin kysyä nyt kun kehitystyö on vasta alussa, ja mm. Euroopan Unioni on jo ottanut kantaa: EU tahtoo nähdä avoimen metaversumin, jota eivät dominoi isot teknologiajätit.
Lisää tietoa meaversumista ja siihen liittyvistä ilmiöistä löydät oheisista linkeistä:
EU ja metaversumi (englanniksi): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STATEMENT_22_5525
Matthew Ball’n lyhyt johdanto Metaversumiin (englanniksi): https://bigthink.com/series/the-big-think-interview/why-the-metaverse-matters/
Metaversumista kriittisesti (englanniksi): https://www.wired.com/story/big-tech-metaverse-internet-consolidation-business/
Avatarin määritelmä (suomeksi): https://www.kielikello.fi/-/avatar
Teksti: Marja Konttinen
Kuva: Siru Tirronen
CC BY 4.0
Lasten ja nuorten mediamaisema muuttuu alati ja uudet ilmiöt seuraavat toisiaan. On tärkeää voida tarjota oppilaille välineitä ilmiöiden ymmärtämiseen ja käsittelemiseen. Tämä oppimiskokonaisuus kuuluu Polkuja uusiin mediailmiöihin – Tieto- ja tehtävämateriaalisarjaan. Materiaalisarja sisältää tietotekstit ja tehtävät opettajan ja oppilaiden käyttöön. Voit tutustua uusiin ilmiöihin mielekkäästi esimerkiksi “Miten käsitellä uusia medialukutaidon ilmiöitä pedagogisesti?” -toimintamallin avulla.
Oppimiskokonaisuuden on julkaissut KAVI ja Finnish Safer Internet Centre -hanke. Julkaisu on jatkoa Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman aloittamalle julkaisusarjalle. Julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan KAVI, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.