Ajankohtaista
Polkuja uusiin mediailmiöihin -kokonaisuus tarjoaa välineitä ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn, nyt ja tulevaisuudessa
- 3.8.2022
- Kirjoittaja: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
- Kategoria: Blogikirjoitukset

KAVIn mediakasvatuksen asiantuntijat saavat säännöllisesti pyyntöjä opettajilta ja mediakasvattajilta, jotka kaipaavat tukea jonkun uuden mediailmiön käsittelyyn. Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman puitteissa toiveeseen on nyt vastattu kahdella tavalla.
KAVI on julkaissut Polkuja uusiin mediailmiöihin -sarjan, joka sisältää tuoreita mediailmiöitä avaavat tekstit ja videot opettajille, sekä tietotekstin ja tehtävät oppilaille. Materiaalit on suunnattu yli 13-vuotiaille oppilaille. Oppilaalle suunnattu osio on laadittu ketteräksi toteuttaa jopa vartissa. Ilmiön käsittelyn voi hyvin sisällyttää osaksi laajempia yhteyksiä eri oppiaineissa.
Kokonaisuuden ideointiin osallistui KAVIn mediakasvatusasiantuntijoiden lisäksi laaja joukko mediakasvatukseen perehtyneitä opettajia ja tutkijoita. Aiheen käsittelyä tukee Siru Tirrosen kuvitus. Kuvitusta voi hyödyntää virikkeenä ilmiöstä käytävään keskusteluun.
Lisäksi on julkaistu malli, jonka avulla voit käsitellä uusia medialukutaidon ilmiöitä opetuksessa myös jatkossa. Koska lasten ja nuorten mediamaisema muuttuu alati ja uudet ilmiöt seuraavat toisiaan yhä nopeammassa tahdissa, tarvitaan malli, jonka avulla voi käsitellä mitä tahansa mediaan liittyvää ilmiötä myös jatkossa.
Polkuja uusiin mediailmiöihin -oppimiskokonaisuudesta selviää myös, miten osaamisen kuvaukset tukevat tavoitteellista opetusta.
Sarja koostuu seuraavista teemoista
- “Miten käsitellä uusia medialukutaidon ilmiöitä pedagogisesti?” -toimintamalli
- Algoritmit
- Botit arjessa
- Chat GPT
- Loot box
- Metaversumi
- Misinformaatio
- NFT:t ja kryptovaluutat
- Sosiaalinen media nuoren hyvinvoinnin rakentajana ja haastajana
- Sosiaalisen median audiovisuaalisten sisältöjen kerronnallisuus
- Syväväärennös eli deepfake
Materiaali on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Jokainen teema sisältää seuraavat osiot: Opettajalle
- informatiivinen taustoitus teemaan
- linkitykset ilmiön käsittelyyn soveltuviin lisämateriaaleihin
- toimintamalli uusien mediailmiöiden käsittelyyn
- osaamisen kuvaukset ja muu mediakasvatuksen tukimateriaali
Oppilaalle
- tiivis ja helppolukuinen tietoteksti
- pohdintakysymykset ja kuva
- toiminnallinen tehtävä
Lisätietoja: projektiasiantuntija Sari Murtonen, KAVI