Ajankohtaista
Mediataitokoulu tarjoaa tukea ajankohtaiseen mediakasvatukseen
- 22.3.2022
- Kirjoittaja: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
- Kategoria: Blogikirjoitukset

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut viime viikkojen aikana esiin monia tilanteita, jotka osoittavat mediakasvatuksen tärkeyden. Tiedon luotettavuuden arviointi ja ihmisten yhteiskunnallinen osallisuus ovat ajankohtaisia teemoja, joiden edistämiseen Mediataitokoulu tarjoaa monipuolisesti tukea. Mediakasvatuksen avulla voidaan kehittää mediakulttuurin analyysissä sekä vuorovaikutuksessa ja viestinnässä tarvittavia taitoja.
Kokosimme tähän juttuun Mediataitokoulun ja Mediataito 2022 -lehden tarjoamia maksuttomia, kaikille avoimia materiaaleja, joiden avulla käsitellä maailman tilannetta mediakasvatuksen näkökulmasta eri-ikäisten oppijoiden kanssa. Materiaaleja ovat tuottaneet Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) sekä kumppaniorganisaatiomme.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut viime viikkojen aikana esiin monia näkökulmia, jotka osoittavat mediakasvatuksen tärkeyden.
Tiedon luotettavuuden arviointi
Käytettävissä olevan tietomäärän kasvaessa tiedon etsinnän, hallinnan ja luotettavuuden arvioinnin taitojen merkitys korostuvat. Mistä kaikkialta tietoa saa? Miten tiedon luotettavuutta arvioidaan? Millainen merkitys luotettavalla tiedolla ja tieteellä on yhteiskunnassa ja osana arkeamme? Millä eri tavoin asioista voi kertoa muille ja jakaa tietoa?
KAVIn tuottaman Luotettavan tiedon metsästäjät -materiaalin avulla voidaan käsitellä median merkitystä tiedonvälityksessä ja harjoitella tiedon luotettavuuden arviointia. Materiaali sopii niin varhaiskasvatukseen kuin peruskouluun ja toiselle asteelle.
Myös KAVIn Pelkkää feikkiä -julistetta voi hyödyntää tiedon luotettavuuden arvoinnissa. Se auttaa hahmottamaan harhaanjohtamisen keinoja ja keskustelemaan vaikuttimista niiden takana. Juliste on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Yle uutisluokan Faktaa vai fiktiota -tehtäväpaketti johdattaa videoilla median erilaisiin ilmiöihin, kuten valeuutisiin, nettitrolleihin ja kuvahuijauksiin, ja antaa vinkkejä medialukutaidon parantamiseen. Tehtäväpaketti on suunnattu 13-17 –vuotiaille.
Sanomalehtien liiton Mistä tiedän, mikä on totta? -materiaali tarjoaa työkaluja lähdekritiikin ja median luotettavuuden punnintaan. Materiaalin ja siihen liittyvien harjoitusten avulla tarkastellaan mielipiteen ja faktan eron kaventumista, feikkiuutisia, netin keskustelukulttuuria ja trollitehtaita. Materiaali on suunnattu 13-17 –vuotiaille.

Ihmisten yhteiskunnallinen osallisuus

Miten media ja empatia liittyvät toisiinsa? Miten median avulla voidaan lisätä yhteisöllisyyttä? Millä tavalla median avulla voi vaikuttaa ihmisten suhteisiin? Mediakasvatuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä median merkityksestä ja mahdollisuuksista ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.
KAVIn tuottama Pullopostia mediameressä -materiaali tarjoaa työkaluja empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen mediakasvatuksen keinoin. Materiaali sisältää tietoa, toimintamallin ja tehtäviä eri ikäisten mediakasvatukseen. Materiaali on saatavilla myös ruotsiksi.
Suomen PENn Sananvapaus ja tyhjät tuolit –materiaali on suunnattu yli 13-vuotialille ja se auttaa käsittelemään sanavapautta historian kautta. Aineistossa esitellään esimerkiksi ukrainalainen kirjailija ja elokuvantekijä Oleg Sentsov, joka on ollut Krimin Venäjään liittämisen äänekäs vastustaja ja kärsinyt tästä seurauksia.
Aineistossa esitellään ukrainalainen kirjailija ja elokuvantekijä Oleg Sentsov, joka on ollut Krimin Venäjään liittämisen äänekäs vastustaja ja kärsinyt tästä seurauksia.
Suomen Rauhanpuolustajat tarjoavat Mediataito 2022 -lehdessä sekä Toisinajatteleva Venäjä -mediakasvatusmateriaalissaan näkökulmia Venäjän ja venäläisyyden käsittelyyn mediassa. Materiaali ohjaa lukemaan mediaa, viihdettä ja kuvia kriittisesti. Aineisto sopii kaikille yli 14-vuotiaille.
Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n Toivoa ja toimintaa -hanke kirjoitti Mediataito 2022 –lehteen nuorille vinkkejä uutistulvasta selviämiseen ja kestävyyskriisin aiheuttamien tunteiden käsittelyyn. Hankkeen materiaaleissa käsitellään laajasti kestävän kehityksen teemoja ja tarjotaan työkaluja aiheen puheeksi ottamiseksi kouluissa. Rauha, oikeus ja hyvä hallinto ovat osa kestävän kehityksen kysymyksiä.
Aiheesta muualla
Mediataitokoulun ja Mediataito –lehden materiaalien lisäksi on tarjolla runsaasti muuta tukimateriaalia mediakasvatukseen. Suosittelemme tutustumaan esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainilta- ja oppituntimalleihin, joiden avulla voi käsitellä sotaa ja uutistulvaa lasten ja nuorten kanssa. Yle Triplet seuraa Ukrainan tilanteen uutisointia eri näkökulmista ja tarjoaa turvallisen alustan aiheen käsittelyyn kouluissa. Plan International Suomen materiaaleissa keskitytään vihapuheen käsittelyyn kouluissa.
Jaathan oman mediakasvatusvinkkisi muille. Tuetaan yhdessä kaikkien mahdollisuutta medialukutaitoon ja sitä kautta osallisuutta yhteiskuntaan.
Artikkelikuva: Janne Kukkonen