Kaikki valeuutiset ovat roskaa mutta kaikki roska ei ole valeuutista. Viime vuosina keskustelu valeuutisista on vellonut villinä, ja syystä. Samalla on kuitenkin hämärtynyt, että ne ovat vain yksi tapa johtaa harhaan. Valeuutinen ei ole yleisnimi kaikille epäilyttäville tai oman mielipiteen vastaisille sisällöille mediassa.

Teimme KAVIssa uuden Pelkkää feikkiä? -julisteen, sillä haluamme muistuttaa, että pelkkä valeuutisten tunnistaminen ei riitä.  Kriittinen ajattelu on aina tarpeen mediassa.

Suunnilleen vuoden kestänyt työrupeamani Turun museokeskuksen mediakasvatushankkeessa päättyi epävirallisesti Turun kaupunginteatterissa nähtyyn Lauri Maijalan ohjaukseen Aleksis Kiven klassikkoteoksesta Seitsemän veljestä. Näytelmä vei vahvasti mukanaan, ja seurasin Jukolan veljesten elämää milloin huvittuneena, milloin liikuttuneena. Erityisen koskettava oli näytelmän loppukohtaus, jossa kukin heistä oppii viimein lukemaan.

Nykykoulussa oppilaat eivät ole vain opetuksen kohteita vaan myös aktiivisia tekstien tuottajia. Tekstikäsitys on multimodaalinen, eli kirjoitettujen tekstien lisäksi tulee osata tuottaa ja ymmärtää esimerkiksi kuvaa, ääntä ja videota. Opetussuunnitelmat tekevät asian selväksi, sillä oppiainesisältöjen lisäksi monilukutaitoa tulee edistää kaikessa opetuksessa laaja-alaisena osaamisena.

Miten Mediataitoviikkoa voisi viettää nuorisotaloilla? Vantaalainen Havukosken nuorisotalo on ollut mukana aiemmilla Mediataitoviikoilla. Kysyimme heidän vastaavalta nuorisotyöntekijältä Riikka Helmiseltä, millaisia vinkkejä hänellä on mediataitojen kehittämiseen yhdessä nuorten kanssa.

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta aletaan soveltaa toukokuussa 2018. Tietosuoja-asetuksen yhtenä tavoitteena on ollut parantaa lasten suojaa henkilötietojen käsittelyssä, mikä asettaa uusia vaatimuksia nuorille suunnatuille verkkopalveluille. Tietosuoja-asetuksen mukaisesti lasten henkilötietoja on suojattava esimerkiksi sillä, että lapsiin kohdistuvassa viestinnässä käytetään ymmärrettävää ja selkeää kieltä.  

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.