Koulujen elokuvaviikon verkkosivuston kävijät piirtyvät pisteinä Suomen kartalle, joka alkaa jo muistuttaa zombie-elokuvista tuttua ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan virustaudin levinneisyyskarttaa. Tässä tapauksessa tauti on kuitenkin toivottu, sillä kyseessä on elokuvakasvatuksen tartunta, joka kutittaa kouluissa oikealla tavalla. Se tuo tuulahduksen menneisyydestä elokuvaklassikoiden katsomisen ja analysoimisen muodossa, mutta antaa myös eväitä tämän päivän mediamaailman kesyttämiseksi.
Monilukutaitoa kaiken ikäisille
Suomalaisessa kasvatus- ja koulutusjärjestelmässä monilukutaidolla on merkittävä rooli. Monilukutaidon yksi vahvuuksista on se, että se luo siltoja eri tahojen välille niin varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen kuin lukiokoulutukseenkin. Kasvatuksellisten tavoitteiden yhdenmukaisuus tukee koulutuksellista jatkuvuutta. Vaikka monilukutaito on yksi keskeisimpiä käsitteitä uusissa opetussuunnitelmissa, sen tarve ei lopu ihmisen koulusta valmistumiseen. Elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaan monilukutaito kuuluu kaikille.
Lue lisää: Mediakasvatus ja yhteistyö luovat pohjan laaja-alaiselle monilukutaidolle
Ensi helmikuussa vietetään jälleen Mediataitoviikkoa (5.–11.2018), joka kokoaa yhteen kasvattajat sekä muut eri alojen ammattilaiset tärkeä aiheen äärelle. Ympäri Suomea vietettävällä mediakasvatuksen teemaviikolla edistetään laaja-alaisesti eri ihmisten mediataitoja.
Mediataidot kuuluvat kaikille. Mediataitoviikko tarjoaa maksuttomasti ideoita, työkaluja ja tukea niin päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten, kirjastojen, nuorisotyön sekä museoiden mediakasvatustyöhön. Mediataitoviikkoon ovat tervetulleita osallistumaan myös esimerkiksi järjestöt, yritykset, kerhot sekä harrastusryhmät.
Lue lisää: Mediataidot kuuluvat kaikille – Ilmoittaudu mukaan Mediataitoviikkoon!
Aikuisten mediakasvatus, ekspansiivinen oppiminen ja mediakasvatus hyvinvoinnin lähteenä olivat vuoden 2017 Mediakasvatusfoorumin pääteemoja. Helsingin Ruoholahdessa järjestetty tapahtuma kokosi lokakuun alussa yhteen noin sata mediakasvatuksen ammattilaista ja toimijaa. Puheenvuorojen lisäksi osallistujat pääsivät kehittämään mediakasvatusta työpajoissa ja verkostoitumaan pikadeiteillä. Mukana oli myös Oulun Mediakasvatusfoorumi, joka seurasi päivää verkkolähetyksen kautta. Foorumi oli kuudes laatuaan, ja järjestäjänä oli jälleen Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.
Lue lisää: Mediakasvatusfoorumi 2017: Aikuisetkin tarvitsevat mediakasvatusta
Mediakasvatusta on opinnoissa liian vähän tai aivan liian vähän, sanoo valtaosa (71 %) opettajaopiskelijoista. Vain alle puolet (47 %) arvelee tutkintonsa pakollisiin osiin ylipäänsä kuuluvan mediakasvatusta.
Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.
Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.
Julia Alajärvi, projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö
julia.alajarvi@kavi.fi
Puh: 0295 338 009 tai 050 434 4229
Tommi Tossavainen, suunnittelija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö
tommi.tossavainen@kavi.fi
Puh: 0295 338 010 tai 045 310 1412
Lauri Palsa, projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö
lauri.palsa@kavi.fi
Puh: 0295 338 015 tai 050 411 6212