Lapsia pelaamassa Pokemon GOta syksyisessä metsässä

Millainen rooli medialla on nuorten vapaa-ajan harrastuksena? Tähän kysymykseen saatiin taas tuoreita vastauksia, kun vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn tulokset julkaistiin. Mediaharrastuksia osana vapaa-aikaa oli kysytty erityisesti 8.-9-luokkalaisilta. Kysymyksiin vastasi noin 80 000 nuorta, eli aineisto on Suomen mittakaavassa valtavan runsas. Kyselystä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Yllättyneitä tuskin löytyy, kun paljastan, että mediaharrastuksista tavallisin oli digitaalisten pelien pelaaminen. Vähintään kuukausittain mobiililaitteella, tietokoneella tai vastaavalla harrasti pelaamista lähes 66 % nuorista. Pojista peliharrastajia oli 80 %, tytöistä noin 53 %. Lähes päivittäin pojista pelasi noin 52 % ja tytöistä noin 23 %. Itse asiassa näihin lukuihin itsessään sisältyi yllätys. Ettäkö näin harva pelaisi?

Ammattilaisia kehittämässä mediakasvatusta

Mediakasvatuksen kansalliset linjaukset päivitetään tänä vuonna. Tervetuloa osallistumaan valmistelutyöhön ja kertomaan näkemyksesi mediakasvatuksen tulevaisuudesta.

18. – 22. Maaliskuuta 2019 Brysselissä ja EU:n jäsenvaltioissa järjestetään European Media Literacy Week, johon kuuluu erilaisia tapahtumia medialukutaidon alalta. European Media Literacy Week on Euroopan komission uusi aloite, jolla korostetaan medialukutaidon yhteiskunnallista merkitystä ja edistetään medialukutaitoa koskevia aloitteita ja hankkeita kaikkialla EU:ssa. Eurooppalainen medialukutaitoviikko on saanut innoituksensa mm. suomalaisesta Mediataitoviikosta.

Eurooppalaista medialukutaitoviikkoa vietetään ensi kertaa maaliskuussa (18.3.-22.3.2019). Osana teemaviikkoa Euroopan komissio on julkaissut haun medialukutaitopalkinnolle. Palkinto myönnetään innovatiiviselle ja vaikuttavalla medialukutaitoprojektille.

Kuvassa Mediataitoviikon kasseja naulakossa Educa-messuilla, Mediataitokoulun osaston edessä. Kuvassa ei ole ihmisiä.

Tänään alkaa seitsemäs Mediataitoviikko. Seitsemän kertaa koulut, päiväkodit, kirjastot, nuorisotilat, järjestöt, museot ja muut kasvatuksen ja kulttuurin toimijat ovat voineet ilmoittautua mukaan teemaviikon viettoon. Mediataitoviikkoa vietetään myös ilman että siihen ilmoittaudutaan, ja joskus myös varsinaisen teemaviikon ulkopuolella. Tämä on selvinnyt useissa keskusteluissa muun muassa Educa-messuilla sekä Mediataitoviikon palautekyselyissä. Vuosien aikana olemme jutelleet useista teemoista ja saaneet myös paljon kysymyksiä Mediataitoviikkoon liittyen. Nyt vastaamme kysymyksistä yleisimpiin.

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.