Information Literacy: 20 Years Later

The article discusses the evolution of school media programs in the U.S. from the publication of the first information literacy model in 1988 to 2008. A shift in media literacy curricula from the promotion of reading in the 1980s to the teaching of research methods in the 21st century is outlined and several of foundational documents in U.S. information literacy are referenced. The author argues that the No Child Left Behind Act of 2001 has detracted from media literacy programs in U.S. schools and raises several questions about issues related to the role of school libraries.