Holistic Media Education: An Assessment of the Effectiveness of a College Course in Media Literacy

The general purpose of this study was to test the effectiveness of a college course in media literacy. Specifically, the course took a holistic approach to media literacy and was designed to heighten college students' awareness of media structures, content, and impact, as well as to encourage students to become more critical/informed participants in the media environment. A pre-test, post-test, control group post-test only, quasi-experimental design was employed to assess the effectiveness of this approach to media literacy education. Overall, students' responses produced significant differences between the control group and the experimental groups' post-test scores on most (but not all) dependent measures. The implications of these results and suggestions for future research were discussed.