J-Schools, High Schools, and Youth Media: Bringing Journalism back into the Classroom

The article discusses the partnerships between universities, high schools, and youth media educators in the U.S. The partnerships tend to encourage youth marginalized by news media to apply their vital faculties in creating media vehicles for a wider community. They are expected to be introduced to the other side of journalism and offer space for positive connection with the news. Survey shows that students pay more attention to the news and that they go online for television (TV) news alternatives. Ways on how youth media practitioners can partner with academics are also suggested such as allowing students to create stories on their own communities, considering a Web-based publication, and investigating chances to work with journalism schools.