Teaching and Reading the Millennial Generation Through Media Literacy

The article discusses how teachers can integrate media literacy practices adopted by students into literacy education curricula. The authors note how the spread of digital technology has affected millenials, youth who have been raised amidst and influenced by information communication technology (ICT), and discuss criticism of academic achievement by students in the 21st century. They suggest restriction of Internet activities in schools decreases student interest, engagement and motivation and recommend schools integrate Internet and multimedia texts into curricula. The Text, Audience and Production (TAP) model for media literacy is presented as a way to help students comprehend and evaluate media texts. A multimedia lesson on the ocean liner Titanic is presented as an example.