Information Literacy in Real Life and in Second Life

The author presents definitions of visual literacy, information literacy, digital literacy, and media literacy. She notes that visual literacy can be defined as the ability to understand and produce visual messages based on the idea that visual images are a language. Information literacy, on the other hand, is defined as the ability to know when there is a need for information, to be able to identify, locate, evaluate, and effectively use that information for the issue or problem at hand. Accordingly, digital literacy is more than just the technical ability to operate digital devices properly while media literacy is a 21st century approach to education since it provides a framework to access, analyze, evaluate, and create messages in a variety of forms.