Transnational Media Literacy: Analytic Reflections on a Program With Latina Teens

Transnational Latina teens use media as key cultural resources to manage their passage to womanhood while building identities as U.S. citizens. This article examines the challenges of media literacy within the transnational context of working-class Latinas. It presents findings of an action-research project with 12 Latina teens, which was grounded on Freire's (1999) pedagogy and Willis's (1981) insights about class culture. The study found that the hybridity of the teens' media practices came not only from the mainstream and the Latino and Latina media but also from the Black media. The article suggests that media education can further English and Spanish literacy and that curriculum design must take into account that immigrant teens act as cultural brokers for their parents.