I Noticed More Violence: The Effects of a Media Literacy Program on Critical Attitudes Toward Media Violence

The association between media literacy and media ethics is discussed in this essay, and data gathered from a media literacy study with 93 public school 6th-grade students are presented. The study details the introduction and evaluation of a media literacy program that was intended to encourage learning and critical thinking about media violence, using a selection of "high-risk" portrayal factors as a foundation. Statistical comparisons between preprogram and postprogram responses and between those participating and those in a control group show some increases in the comprehension of key concepts used in the study of media violence and critical thinking about the topic. Open-ended responses also demonstrate enhanced sophistication in analyzing media violence after participating in the program.