Shaping the Digital Pen: Media Literacy, Youth Culture & MySpace

The article examines the three texts that prominently appeared on Derrick's MySpace7 page using, among other approaches, methods adopted from literary and composition studies. The author suggests that youth media educators should seek to move the current conversation around media and technologies in more equitable directions. The author believes that by examining literacy in online social communities such as MySpace, literacy educators in general and youth media educators in specific will gain access to an exciting new textual universe that, by its very nature, challenges deficit assumptions about students and narrow ideas about literacy and its processes.