Action heroes and literate sidekicks: Literacy and identity in popular culture

The author examines the concern in the United States that popular culture's representations of people and their actions will influence the identities and actions of adolescents, and he questions why literacy teachers and scholars have not examined more closely the ways in which reading and writing are presented in popular culture. He notes that it is rare for teachers to discuss popular culture's role in shaping adolescents' perceptions of literacy practices and their own role as writers and readers. He cites examples of people reading or writing in television programs or films and examines how they reflect society's common assumptions about literacy and identity in terms of social status, cultural power, and personal relationships.