Eating Disorders Awareness Week: The Effectiveness of a One-Time Body Image Dissatisfaction Prevention Session

The purpose of this study was to assess the effectiveness of a body image dissatisfaction prevention session that provided information on body image and media literacy to college women. Participants were 81 undergraduates who were randomly assigned to attend either a body image intervention or a control intervention. Participants completed measures at pre- and post-intervention and at 4-week follow-up. The body image group improved significantly more than the control group on body shape concerns, but not on the other outcome variables. Efficacious interventions capable of reaching large numbers of women are necessary to help dispel the “normative discontent” prevalent today.