Application of media literacy and cultural studies in K–12 social studies curricula.

In 2009 the National Council for the Social Studies (NCSS) released a position statement calling for the implementation of media literacy in social studies education. NCSS argues that if today's students are to become engaged citizens as adults, they must acquire the skills and knowledge associated with media literacy. Using this position statement as foundation, I developed a media literacy framework for use in the social studies classroom that applies prevailing theories on media and cultural studies. For consumers of media to engage in the practice of citizenship they need to acquire the tools needed to negotiate the waters of the many media texts that are produced. For a consumer of media texts to negotiate the meaning and influence of those texts, that consumer must use a framework that applies approaches that are historical, empirical, interpretive, and critical. As we shall see, these approaches are necessary if citizens are to engage effectively in a democracy that is flooded with such texts.