Audiovisual interpretative skills: between textual culture and formalized literacy.

This paper presents the results of a study on the process of acquiring interpretative skills to decode audiovisual texts among adolescents and youth. Based on the conception of such competence as the ability to understand the meanings connoted beneath the literal discourses of audiovisual texts, this study compared two variables: the acquisition of such skills from the personal and social experience in the consumption of audiovisual products (which is affected by age difference), and, on the second hand, the differences marked by the existence of formalized processes of media literacy. Based on focus groups of young students, the research assesses the existing academic debate about these processes of acquiring skills to interpret audiovisual materials.