Exploring ways to enhance permanent and collaborative learning by reusing online digital content.

Starting from two experiences focused on exploring ways to direct permanent and collaborative learning using digital content, we outline ways of learning that are fed by the Internet's culture of participation. The first experience is based on the content produced for various Summer Courses at the University of the Basque Country in San Sebastián, Spain, and is directed at enriching participants’ learning process. The second experience is set within the context of reusing the digital cultural content available on the Internet and aims to offer narrative channels that direct the construction of shared meaning from various sources. In both cases, we put our primary focus on searching for the dynamics and spaces that encourage participants to approach content from an active, questioning and transformative perspective.