Reflections on global developments in media literacy education: Bridging theory and practice.

The field of media literacy education is maturing, as evidenced by the quality of presentations of research and practice shared at the 2010 World Summit on Children and Media in Karlstad. In this article, we offer our reflections on the opportunities and challenges faced by media literacy educators as we build our global community network, develop a shared theoretical framework that transcends culture and nationality, and return to consider foundational questions about the relationship between power and agency as new visions of digital literacy emerge as educators and creative media professionals explore the new capacities and limitations of the Internet and social media.