Qualitative findings in a long-term disordered eating prevention programme follow-up with school-going girls.

The assessment of eating disorder prevention-programmes has mainly been addressed quantitatively excluding complexity that may improve prevention. We compared perceptions of eating, female and male aesthetic-models, media influences, prevention-programmes and emerging topics among 12 young females who received a media literacy programme (N = 4), media literacy plus nutrition awareness programme (N = 4) or were assigned to a control condition (N = 4). Interpretative Phenomenological Analysis highlighted ego-syntonic eating-patterns and signs of internalization of the thin ideal. Findings provide invaluable and rich information to improve future iterations of the programme.