Enhancing geographic learning and literacy through filmmaking.

In this media-saturated society, students need to think more critically about the media they encounter and that they are producing. Through filmmaking, students can link geographic theory and the real world, bridging the distance from readings/lectures/ discussions to the geography on the ground, making the abstract concrete. But constructing films also enhances students' understanding of the communications they consume and the communications they construct (films, television, podcasts, YouTube, etc.). In this article, a student and instructor discuss the making of short films or videos in geography classes and how it can enhance both geographic education and media literacy.