Media literacy as a violence-prevention strategy: A pilot evaluation.

Article

Authors
  • Webb, T.
  • Martin, K.
  • Afifi, A. A.
  • Kraus, J.
Year
Youth violence is a major unresolved public health problem in the United States and media exposure to violence is a synergistic source of this national problem. One media literacy curriculum designed specifically to address this issue is Beyond Blame: Challenging Violence in the Media. The purpose of this pilot study was to examine the curriculum’s feasibility as a full-scale intervention. Intervention and control groups were similar with respect to knowledge of the Beyond Blame curriculum at baseline. Intervention students scored much higher on the posttest compared with the control students. The majority (90.2%) of the intervention students reported a significant increase in pre- to posttest score compared with only 18.8% of the control students (p < .0001). The magnitude of the score increase for intervention students was much greater than those in the control group. Several intervention students (N = 49; 19.9%) improved their score by 12 or more points compared with the control students who showed only a 1- to 7-point score increase (N = 3; 18.8%; p < .0001). The pre-and posttest scores were similar for males and females. Three of the six intervention classrooms scored higher on both the pretest and posttest compared with the other three classrooms.