A longitudinal study on the uses of mobile tablet devices and changes in digital media literacy of young adults.

This study examined whether gaining access to a new digital device enhanced the digital media literacy of young adults and what factors determine such change. Thirty-five young adults were given a mobile tablet device and observed for one year. Participants engaged in an online community, responding regularly to online surveys and discussion forums. Digital media literacy, using multidimensional scales, was measured at the beginning and end of the study. Usage was measured every month to track changes over time. When measured with multiple dimensional scales, the participants’ digital media literacy levels increased over time. Those who used the tablet device for information access and social activities increased their digital media literacy in some dimensions. However, an increase in digital media literacy was not directly related to the time spent on the tablet.