Learning to engage: How positive attitudes about the news, media literacy, and video production contribute to adolescent civic engagement.

Many students enroll in video production courses in high school as part of a vocational, career, or technical program. While there has been an explosion of scholarly work in digital literacy in informal settings, less is known about how digital and media literacy competencies are developed through school-based video production courses. This study explores the relationship between civic engagement and the various multimedia instructional practices used in a high school video production course with a single-school convenience sample and an ethnically diverse population of students. Findings reveal that the best predictors of the intent to participate in civic engagement are having positive attitudes about news, current events, reporting, and journalism. Media literacy attitudes and a range of in-classroom learning experiences with video production are also associated with civic engagement.