Mediataitoviikko järjestetään 2021 yhdeksännen kerran. Viime talven mediataitoviikkoa vietettiin yli 1800 organisaatiossa. Materiaaleja, tapahtumia ja kampanjoita oli tuottamassa jopa 52 yhteistyökumppania. Vaikka KAVIn koordinoima teemaviikko on ollut kasvava menestys jo pitkään, mutta aina on parantamisen varaa. Koska Mediataitoviikkoa tehdään jokaisen mediataitojen kanssa työskentelevän ammattilaisen työn helpottamiseksi, päädyimmekin tekemään muutaman kaivatun muutoksen.

1. Ammattilaisten mukaan ilmoittautuminen on muuttunut henkilökohtaiseksi.

Yhteyshenkilöjä hyödyntävästä viestinnästä on luovuttu. Enää kenenkään ei tarvitse pohtia kuka alkaa yhteyshenkilöksi tai onko oma organisaatio jo ilmoitettu vai ei. Enää ei ole myöskään ole osallistuvia organisaatioita vaan Mediataitoviikon tarjoamaan inspiraatiorinkiin liittyviä ammattilaisia. Ilmoittaudu heti mukaan!

2. Mediataitoviikkoon osallistuminen ei tarkoita toimintaa juuri yhdellä viikolla vuodessa

Mediataitoviikko on ikävä kyllä vain kerran vuodessa ja joskus se viikko ei olekaan omassa työssäsi paras ajankohta kokeilla uutta. Tiedostamme tämän ja siksi haluamme tänä vuonna kannustaa sinua tutustumaan vinkkeihimme sinulle sopivana ajankohtana ja kokeilla niitä juuri silloin kun omaasi työhösi sopii. Mediataidot kuuluvat vuoden jokaiseen viikkoon ja Mediataitoviikko on huomioviikko, jonka avulla herätämme keskustelua mediataitoilmiöistä ja tarjoamme inspiraatiota. Sinä olet paras asiantuntija arvioimaan miten ja milloin vinkkejä hyödynnät. Viettäkää organisaatiossanne vaikka kokonainen mediataitokuukausi tai kaksi, miten vain teille parhaiten sopii!

3. Tarjoamme vinkkejä kohdennetummin juuri sinun tarpeisiisi

Työskentelet lasten kanssa ja saat paljon infoa aikuisten digituesta tai päinvastoin? Et enää. Mediataitoviikko 2021 kysyy ilmoittautumisessa sekä organisaatiosi tyypin että ikäryhmät, joiden kanssa työskentelet, jotta osaamme koota sinulle juuri ne materiaalit ja vinkit, jotka arvioimme sopivan sinun työhösi. Ei siis enää haravointia koko internetin ihmemaan tarjoaminen materiaalien tai edes pitkien vinkkikoosteiden läpi vaan pelkkää asiaa. Mediataitoviikko lähettää mukaan ilmoittautuneelle enintään 5 sähköpostiviestiä syksyn ja talven aikana, joista vähintään 2 sisältää vinkkejä ammattialan ja kohderyhmä iän mukaan kohdennetusti.

4. Oma Mediataito 2021 -lehti valitsemaasi osoitteeseen

Ennen ilmoittaja on tilannut lehtiä koko talolle ja osa olisi halunnut varmistaa, että ne saapuvat juuri oikeille ammattilaisille vaikka organisaatio olisi valtava. Ratkaisuna jokainen henkilökohtaisesti itsensä ilmoittava valitsee haluaako lehden kotiinsa vai työpaikalle. Jokainen viimeistään 20.11. ilmoittautunut saa lehden postitse. Lehden ilmestyttyä joulukuussa lisäkappaleita voi tilata maksutta verkosta. Muistathan myös viime vuosien (2018-2020) lehdet.

5. Keräämme ja jaamme myös vertaisvinkkejä ammattilaisilta ammattilaisille

Koska moni tekee mediataitoja tukevaa työtä vain osana työnkuvaansa, ovat kollegoiden kokemukset kullan arvoisia. Hyödyntääksemme juuri sinun kokemustasi ja ajatuksiasi kollegojen työn helpottamiseksi, avasimme vertaisvinkkikyselyn. Etsimme kyselyllä eri ammattialojen sisäisiä ja ammattien välisiä vertaisvinkkien jakamisen alustoja ja muotoja. Samalla keräämme myös ammattilaisten vinkkejä parhaista materiaaleista, metodeista ja toimintamalleista mediataitojen tukemiseen. Näitä vinkkejä jaetaan Mediataitoviikon osallistujien sähköisissä kirjeissä sekä Mediataitokoulun sivuilla ja somekanavissa. Voit vastata kyselyyn myös nimettömästi tai nimimerkillä ja niin monta kertaa kuin haluat. Vastaa kyselyyn vaikka heti!

Lisätietoa mediataitoviikosta teemaviikon omilta verkkosivuilta: www.mediataitoviikko.fi

Seuraa Mediataitokoulun somekanavat Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä niin saat uusimmat tiedot mm. Mediataitoviikosta heti tuoreeltaan ja tavoitat meidät helposti!

Onko sinulla jotain kysyttävää Mediataitoviikosta tai oletteko tänä vuonna julkaisseet tai julkaisemassa opetus- tai tukimateriaalia, josta muutkin ammattilaiset voisivat hyötyä? Ota rohkeasti yhteyttä.

Julia Alajärvi
Projektipäällikkö
Finnish Safer Internet Centre
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.