Mediataitoviikko alkaa ensi viikolla - tervetuloa mukaan!

Avaa tämä uutiskirje tarvittaessa selaimessasi - klikkaa "Selainversio" kirjeen vasemmasta ylälaidasta, niin saat kaikki kohdat näkymään oikein.

Mediataitoviikkoa vietetään ensi viikolla 4.-10.2. Kiitos ilmoittautumisestasi mukaan! Tähän kirjeeseen on koottu viimeisimpiä materiaaleja ja kampanjoita hyödynnettäväksesi omassa työssäsi. Voit välittää alla koostetut vinkit myös omalle työyhteisöllesi. Lisää tehtäviä, toimintaideoita, tietoa ja vinkkejä löydät Mediataitokoulusta. Varhaiskasvattajille suunnatun pienten lasten uutiskirjeen ja vinkit löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Mediataitoviikon kuulumisia voit seurata sosiaalisessa Mediassa Facebookissa, Twitterissä sekä Instagramissa. Etenkin Mediataitoviikon maanantaina 4.2. julkaistaan valtavasti uusia mtariaaleja ja lanseerataan kampanjoita. Jaa omia Mediataitoviikon tunnelmia ja vinkkejä tunnisteella #Mediataitoviikko!

Mediataitoviikon uusi materiaali Mielen kuvittajat syventyy visuaaliseen kulttuuriin

Katse on ihmisen yksi keskeisimmistä aisteista, joilla maailmaa
havainnoidaan. Kuvallisen viestinnän avulla voidaan esittää valtava
määrä tietoa selkeästi ja helposti ymmärrettävässä muodossa.

Mielen kuvittajat -oppaan tavoitteena on edistää visuaalisessa kulttuurissa tarvittavia laaja-alaisia medialukutaitoja. Materiaali on suunnattu kaikenikäisten mediakasvatukseen aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja aikuisopetukseen. Löydät materiaalin osoitteesta www.mediataitokoulu.fi/mielenkuvittajat.

Ruotsinkielinen versio tulee saataville alkukevään aikana. Materiaalin ovat toteuttaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Cultura-säätiö, Lapin yliopisto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Tietosuojavaltuutetun toimisto, Verke ja Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto.

Tekemistä Mediataitoviikolle ja sen jälkeen

Vuoden 2019 Mediataitoviikossa on mukana 58 yhteistyökumppania, jotka tukevat teemaviikkoa eri tavoilla. Monet kumppanit ovat tuottaneet oman kampanjan viikkoa varten ja osa julkaisee yhden vuoden merkittävimmistä materiaaleistaan Mediataitoviikon aikana. 

Luvassa on muun muassa videoita nuorten visuaalisesta kulttuurista, tekijänoikeuksista ja vihapuheesta. Samoin mediakasvatuksen oppimateriaaleja etenkin perusopetukseen ja toiselle asteelle julkaistaan runsaasti maanantaina 4. helmikuuta. Seuraa sosiaalista mediaa tunnisteella #Mediataitoviikko ja tarkkaile Mediataitokoulun Facebook-sivua, niin löydät varmasti uusia työkaluja ja ideoita omaan mediakasvatustyöhösi. 

Alla on listattu jo julkaistuja ja julkistettuja Mediataitoviikon kampanjoita ja tapahtumia.

Tilaisuuksia, kursseja ja työpajoja

Radio- ja tv-museo Mastola

Virus! - Mediamysteeri Päivälehden museossa

Päivälehden museon sisältämä tieto on vaarassa tuhoutua, joten koululaisten apua tarvitaan uhkaavan tietokoneviruksen päihittämiseksi. Virus! Mediamysteeri kehittää medialukutaitoa joukkueissa suoritettavien tehtävien kautta. Pelaaminen tapahtuu tablettitietokoneita käyttäen pelinohjaajan kanssa museossa. Peli on saatavilla ryhmille 4.2.-30.4.2019.

Kokonaisuuteen kuuluu pelikerran lisäksi aiheen käsittelyä koulussa myös ennen ja jälkeen museovierailun. Peli on suunnattu 10-12 –vuotiaille lapsille ja se on kehitetty yhteistyössä Vantaan kirjastojen ja Aalto-yliopiston kanssa. Lisätiedot ja ohjeet varauksille löydät tästä.

Mediakritiikin iltapäivä Tampereella  5.2. 

Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi järjestää kaikille avoimen Mediakritiikin iltapäivän aiheella "Media ja tulevaisuus" kirjastotalo Metsossa Mediataitoviikon tiistaina 5.2. klo 16.00-19.30. Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto, tutkimuskeskus Comet sekä Sammon keskuslukio. Paneelikeskusteluihin osallistuvat mm. kulttuurijournalisti Aleksis Salusjärvi, tutkija Minna Saariketo ja opiskelija Sammon keskuslukiosta sekä filosofi Pontus Purokuru, tutkija Jari Väliverronen ja Ylen toimittaja Anna Sirén. Lisätietoja Mevi ry:n sivuilta.

Tubekulttuurin perusteet -kurssi ammattikasvattajille

Aikakausmedia ja A-lehdet tarjoavat opettajille ja muille kasvattajille tubettamista käsittelevän maksuttoman verkkokurssin. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä YouTubesta sekä antaa käytännön työkaluja siihen, miten YouTubea voi hyödyntää mediakasvatuksessa. Verkkokurssiin sisältyy lyhyt videomuotoinen johdatus aiheeseen ja tehtäväpaketti oppitunneille. Lisätietoja ja ennakkoilmoittautuminen tämän linkin kautta.

Liikenneturvan webinaari 5.2.: Kaappaako kännykkä keskittymisen koulussa ja liikenteessä? 

Lasten ja nuorten älylaitteiden käyttö herättää keskustelua sekä huolta niin koulun arjessa kuin liikennekasvatuksenkin yhteydessä

Liikenneturva järjestää aiheesta opettajille sekä muille lasten ja nuorten parissa työskenteleville webinaarin osana valtakunnallisen Mediataitoviikon ohjelmaa tiistaina 5.2.2019 klo 14.15-15.15.

Webinaari tarjoaa taustatietoa lasten ja nuorten digiarjen ymmärtämiseksi. Lue lisää webinaarin sisällöstä ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.liikenneturva.fi/opewebinaari.

Kohdataan-hankkeen bileet Helsingissä to 7.2.

Kehitysvammaliiton ja Mielenterveysseuran Kohdataan-hanke järjestää bileet torstaina 07.02.2019 klo 17.30-20.30 Helsingissä, Nuorten toimintakeskus Hapessa.

Illan ohjelmassa on rentoa yhdessäoloa sekä digi- ja ystävyysaiheista tekemistä. Illan musiikkikattauksesta vastaavat Dilemma, MC KOO, Rudewolf ja Riku Turpeinen. Lue lisää bileiden ohjelmasta ja hankkeesta täältä.

Kilpailuja ja tekemistä lapsille ja nuorille

Sarjakuvakilpailu tekijänoikeuksista peruskouluikäisille

Kopiosto käynnistää Mediataitoviikolla sarjakuvakilpailun lapsille ja nuorille. Sarjakuvissa käsitellään tekijänoikeuksia aiheella "teoksella on tekijänsä". Kilpailusarjoja on kaksi, 7-12 -vuotiaille ja 13-16 -vuotiaille. Kilpailu sopii niin kouluihin, kirjastoihin kuin nuorisotalojen työpajoihin ja kerhoihin. Lue tarkemmat ohjeet osoitteessa www.kopiosto.fi/sarjakuvakilpailu.

Luokkalehtikilpailun teemana on ystävyys

Aikakausmedian Luokkalehtikilpailu innostaa ilmiöoppimiseen, mediatuottamiseen ja yhdessä tekemiseen. Vuoden 2019 kilpailun teemana on ystävyys. Paras lehti palkitaan seuraavissa sarjoissa: alakoulu, yäkoulu ja toisen asteen oppilaitokset. Kaikki opetusasteet kisaavat myös Paras juttu- ja Paras kansi -sarjoissa. Kilpailu on avoinna 25.1.-30.4.2019. Lue lisää kilpailusta tämän linkin kautta.

Momiossa tapahtuu Mediataitoviikolla!

Momio on lasten oma some, jonka kohderyhmää ovat 7-13-vuotiaat lapset. Mediataitoviikolla momiot pääsevät seuraamaan aarrekarttaa, joka johdattaa päivittäisten tehtävien kautta sunnuntain megayllätykseen. Tehtävissä pitää mm. selittää isovanhemmille, mitä nettikaverit ovat ja testata, miten muut reagoivat erilaisiin emojeihin. Sunnuntain megayllätyksessä kaikki pääsevät olemaan kivoja kaikille. Tutustu Momioon osoitteessa momio.me.

Uusia materiaaleja mediakasvatuksen tueksi

Materiaali kulutusvalinnoista: Haaveilen ja harkitsen 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston vuoden 2019 Mediataitoviikon tehtävä-kokonaisuus on nimeltään "Haaveilen ja harkitsen". Ostopäätös syntyy yleensä haaveiden ja tarpeiden perusteella, ja ostopolun alussa mediataidoilla on merkittävä osuus kuluttajana käyttäytymiseen. Käy tutustumassa juuri julkaistuun tehtäväpakettiin KKV:n Mediataitoviikon sivuilla ja ota osaksi omaa media- ja kuluttajakasvatustasi.

MLL:ltä uudet vinkkilehtiset digiajan kasvattajille

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tuottanut tuoretta lukemista ja tukea kodin mediakasvatukseen ala- ja yläkouluikäisten vanhemmille ja kasvattajille! Tutustu uusiin lehtisiin:

Esitteitä voi tilata maksutta MLL:n verkkokaupasta

Sanomalehtiviikon teemana vaikuttaminen

Vuoden 2019 Sanomalehtiviikon teema on vaikuttaminen. 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -opas antaa käytännön vinkkejä siihen, miten hyödyntää mediaa vaikuttamisen välineenä.  Opas on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle. Tutustu oppaseen ja muihin Sanomalehtiviikon materiaaleihin tämän linkin kautta.

Inspiroidu mediasta Metkalaisten kanssa!

Suuri yleisö pääsee kurkistamaan Mediataitoviikolla Metkan uudistuneita nettisivuja, jotka ohjaavat kasvattajaa löytämään oman mediakasvatuksen oppimispolkunsa juuri oikeiden materiaalien avulla.

Metkalaiset jalkautuvat myös kouluihin, kirjastoihin, nuorisotiloille ja kulttuurilaitoksiin antaen työkaluja medialukutaidon opettamiseen nostaen esiin lasten ja nuorten omaa ääntä. Työpajat ovat lasten ja nuorten osallisuutta, luovuutta, itseilmaisua ja kriittistä ajattelua vahvistavia. Tilaa itsellesi myös Mediametkaa! osa 10 -kirja niin pääset tositoimiin mediakasvatuksessa! www.mediametka.fi.

 

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Klikkaa kuvaa avataksesi tilauslomakkeen

Uudet tehtävät

kumppanuus
Kuluttajalla on aina oikeus tietää, milloin häneen yritetään vaikuttaa...
Videosarja sananvapaudesta
Suomen PEN – Finlands PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden...
Mielen kuvittajat
Katse on ihmisen yksi keskeisimmistä aisteista, joilla maailmaa havainnoidaan....
älylelu
Toiminnan tavoitteet Älylelun rakentamisen tavoitteena...
Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen -opas tukee varhaiskasvattajia ja päiväkotien...