Nainen kuuntelee ASRM ääniä kuulokkeilla.

Vuosia sitten istuin lukion saksantunnilla keskipulpetissa ja katselin opettajaa, joka lähti karttakeppi kädessä kulkemaan luokan etuosasta sivuseinälle saksankielisten maiden karttaa kohti. Ruskeista nahkaisista korkokengistä lähti mukavan pehmeä ja kevyesti nariseva ääni. Se aiheutti jännän ja miellyttävän tunteen etenkin takaraivossa ja selkärangassa. Kuin jokin olisi aiheuttanut pikarentoutuksen. Kun opettaja napautti valkoisella kepillä Schwarzwaldin aluetta ja kertoi siitä jotain, sama tuntemus toistui vielä voimakkaampana. Jokin sai aikaan rentouttavan ja miellyttävän olon.

ASMR-videot viihdyttävät ja rentouttavat

Muutama vuosi sitten kuulin työkaverin kertovan ASMR:stä ja avaavan hieman käsitteen merkitystä. Oivalsin samassa hetkessä, mitä saksantunnilla oli tapahtunut. Näin suomenkielinen Wikipedia selittää ASMR:n:

ASMR (engl. Autonomous Sensory Meridian Response) tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä. Kokemuksia on myös kutsuttu aivo-orgasmeiksi. Ihmiset saavat näitä tuntemuksia etenkin kuulon, näön ja tuntoaistin kautta rauhallisissa tilanteissa. Kaikki ihmiset eivät tunne näitä. ASMR ilmenee ihmisillä myös erikoisena kihelmöivänä tunteena, jonka voi tuntea eri puolilla kehoa. -- Moni ihminen kokee ASMR-kokemuksia kun kuulee jonkun puhuvan rauhallisesti. Reaktio on joillakin voimakkaampi, mikäli puhe on kuiskintaa. Kaikenlaiset hiljaiset ja hennot äänet voivat aiheuttaa reaktioita, kuten esimerkiksi pintojen raapiminen tai kirjan kansien koputtaminen sormenpäillä.”

Kyseessä on siis yleensä toisen ihmisen toimien kuuntelun ja katselun seuraaminen tai kosketuksen vastaanottaminen, eikä tähän liity seksiä tai seksuaalista toimintaa. Kuten yllä kuvasin, jokin tietty aistimus saa aikaan eli ”triggeröi” miellyttävän tuntemuksen, joka rentouttaa ja tuo hyvää mieltä. Tuntemuksia voi saada useilla eri tavoilla vastaanottajasta riippuen, ja internetin aikakaudella ASMR:ää välitetään videoiden kautta. YouTube sisältää lukuisia eri ASMR-kanavia ja suosituimmilla sisällöntuottajilla on yli miljoona seuraajaa.

”Tämä saa sinut hetkessä uniseksi”

Olen itse selaillut ja katsonut ASMR-videoita reilun vuoden verran. Erilaiset genret alkoivat erottua nopeasti ja uusia hyviä ASMR-tähtiä löytyy jatkuvasti. Tunnusomaista lähes kaikille videoille on se, että esiintyjä puhuu joko kuiskaten tai erittäin pehmeällä ja rauhallisella äänellä. Usein jo videoiden otsikot mainostavat rentouttavaa vaikutusta ja ASMR:ää käytetäänkin apuna univaikeuksiin.

Yksi tyypillinen ASMR-videoiden lajityyppi on esitellä erilaisia ääniä ja sitä miten ne saadaan aikaan. Äänen tuottamisen keinoja voivat olla esimerkiksi mikrofonin pinnan sively pienellä harjalla, erilaisten pintojen naputtelu tai vaikkapa hiuksien harjaaminen. Toinen hyvin tyypillinen genre on roolileikki-videot. On huomattu, että katsekontakti ja suora huomio vahvistavat rentouttavaa vaikutusta jopa videoiden välityksellä. Tämän vuoksi videot, joissa esiintyjä näyttelee vaikkapa kauneudenhoitajaa tai kampaajaa ovat todella suosittuja. Myös erilaiset käsityö- ja puuhailuvideot ovat suosittuja ASMR:n parissa. Käytännössä videoiden sisältö voi siis olla mitä tahansa rauhallisessa tilassa tapahtuvaa ja ASMR:n esitysperinteeseen sopivaa. Lisäksi ASMR:n alla on tarjolla ns. tahattomia videoita, joita ei ole suunniteltu samaa tarkoitusta varten, mutta niiden sisältö on todettu hyvin rentouttaviksi.

Kuten hyvinvointiin ja elämäntyyliin keskittyvät bloggaajat ja vloggaajat yleensäkin, myös ASMR:n sisällöntuottajat ovat pitkälti nuoria naisia. Joillakin kanavilla on kaupallista yhteistyötä, mutta kovin paljon tuotesijoittelua ei tunnu olevan. Itse en ole reilun vuoden aikana törmännyt videoihin, joita voitaisiin rinnastaa aikuisviihteeseen, mutta niitäkin on tehty.

Kaiken kaikkiaan ASMR-videoita voi pitää osana nettiajalle tyypillistä viihdetarjontaa ja ajanvietettä sekä tapana vähentää stressiä ja etsiä uusia kokemuksia. Koska kaikki eivät koe kuvatunkaltaisia aistimuksia, tai ainakaan se ei välity videoiden kautta, tyylilaji säilyy osalla aina arvoituksellisena tai jopa vastenmielisenä. Suosittelen testaamaan omaa kihelmöinti- tai rentoutumistasoa vaikka klikkaamalla jokaista alla esiteltyä suosittua ASMR-kanavaa.

Pieni lista suosituista ASMR-kanavista YouTubessa:

Tilaajamäärät kerätty 11.9.2018

Lisäksi The New Yorker –lehti julkaisi informatiivisen videoartikkelin ASMR:stä loppukeväästä 2018. Siinä suositun Gentle Whispering –kanavan Maria Viktorovna sekä tutkija Craig Richard arvioivat, miksi ASMR-videoista on tullut ilmiö.

Tieteellistä taustaa ASMR:stä löydät tämän linkin kautta.

Muita lähteitä:

Julia Alajärvi
Projektipäällikkö
Safer Internet Centre
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Klikkaa kuvaa avataksesi tilauslomakkeen

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.