Voima-lehtiä vuodelta 2018

Voima on yhteiskunnallisesti kriittinen kulttuurilehti, joka on erikoistunut etenkin journalismia, aktivismia ja taidetta yhdistävän kulttuurihäirinnän käsittelyyn. Nyt toukokuussa ilmestyvä Voiman numero on mediakasvatuksen teemanumero.

Osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa mediakasvatushanketta opettajilla ja muilla nuorten kanssa toimivilla on nyt mahdollisuus tilata lehtiä ja niihin liittyviä oppimateriaaleja maksutta ryhmälleen.  

Voiman materiaaleja, esimerkiksi vastamainoksia, on aiemminkin hyödynnetty paljon opetuksessa ja lehden toimitus on vieraillut kouluissa ja mediaopetusta antavissa oppilaitoksissa. Voima sai valtion tiedonjulkistamispalkkinnon jo vuonna 2001. Parhaillaan on myös käynnissä Koneen säätiön tukema hanke, jossa kulttuurihäirintää hyödynnetään tieteen popularisoinnissa.

Normaalin jakelun ohella toukokuun Voima-lehteä toimitetaan ilmaiseksi lukioille ja muille nuorten kanssa toimiville mediakasvattajille. Lehden vierailevana päätoimittajana toimii Ismo Kiesiläinen Nuorten Ääni -toimituksesta. Toimituksella on ollut tukenaan myös mediakasvatuksen ammattilaisista koostuva ohjausryhmä, ja osa jutuista on nuorten tekemiä.

Tässä erikoisnumerossa liki kaikki artikkelit liittyvät tavalla tai toisella mediakasvatuksellisiin aiheisiin. Lehdessä käsitellään uutisjuttujen, haastattelujen ja kulttuurikritiikkien kautta esimerkiksi journalismia, lööppejä ja mainontaa, sananvapautta ja sensuuria, tubetusta, pelejä ja pelillistämistä, sarjakuvaa ja animaatioita, mediataidetta, karttajournalismia sekä kulttuurihäirintää. 

Lehden päähaastateltavina ovat nuori kapinallinen toimittaja Ina Mikkola, radioasemaa pyörittävä boliviailainen feministiryhmä, sekä kotimaassaan työnsä takia vainon kohteeksi joutunut tansanialainen toimittaja Ansbert Ngurumo. Lisäksi lehdessä on irrotettava neljän sivun liite, jossa esitellään netissä ja muuten saatavilla olevia mediakasvatusmateriaaleja. 

Voiman toukokuun numero ilmestyy 7.5. Sitä postitetaan veloituksetta 50 kappaleen nipuissa tarvittava määrä opettajille tai muille yhteyshenkilöille. Lehti pyritään tekemään sillä tavalla ajattomaksi, että sen hyödyntäminen opetusmateriaalina onnistuu vielä syksylläkin. Yhteyshenkilöille lähetetään myös tausta-ainesto jonka toivotaan tukevan aineiston mediakasvatuksellista käyttöä. 

Lehtiä voi pyytää osoitteesta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Voima on vuonna 1999 perustettu valtakunnallinen ilmaisjakelulehti, jonka jakelutelineitä löytyy ympäri maata kirjastoista, kirjakaupoista, kampuksilta, elokuvateattereista, muista kulttuuritapahtumapaikoista sekä Matkahuollon toimipaikoista. Helsingissä se on jaossa myös metroasemilla. Voimalla on TNS Gallupin kyselyn mukaan yli 78 000 säännöllistä seuraajaa ja ainakin silloin tällöin sitä lukee yli 176 000. 

Tuomas RantanenTuomas Rantanen
kustannuspäällikkö, Voima-lehti

 

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.