Kaikki valeuutiset ovat roskaa mutta kaikki roska ei ole valeuutista. Viime vuosina keskustelu valeuutisista on vellonut villinä, ja syystä. Samalla on kuitenkin hämärtynyt, että ne ovat vain yksi tapa johtaa harhaan. Valeuutinen ei ole yleisnimi kaikille epäilyttäville tai oman mielipiteen vastaisille sisällöille mediassa.

Teimme KAVIssa uuden Pelkkää feikkiä? -julisteen, sillä haluamme muistuttaa, että pelkkä valeuutisten tunnistaminen ei riitä.  Kriittinen ajattelu on aina tarpeen mediassa.

Epätäsmällistä, virheellistä tai valheellista sisältöä eivät jaa vain asiakseen manipuloimiseen pyrkivät valeuutissivustot. Ihan tavalliset ihmiset ja ammattimainen mediakin johtavat toisinaan harhaan. Varsin usein vieläpä toimitaan hyvässä tarkoituksessa.

Motiivit harhaanjohtamisen taustalla ovat yhtä moninaisia kuin keinotkin.  Esimerkiksi salaliittoteoreetikkoa voi ajaa aito käsitys siitä, että liskoihmiset pyrkivät valtaamaan maailman. Populisti esittää yksipuolisesti vain omaan asiaansa sopivia ”faktoja” saadakseen valtaa ja kiihottaakseen kansaa. Yritykset voivat pyrkiä vaikuttamaan toimittajiin ilmaisen, uutiseksi naamioidun mainostilan toivossa. Satiireja tai jekkuja tuotetaan yleensä huvin vuoksi tai yhteiskunnallisten kannanottojen tekemiseksi, mutta aina joku nekin ottaa todesta.

Oma lukunsa ovat vielä virheet. Uutisessa miljoona voi muuttua miljardiksi toimittajan huolimattomuuden vuoksi. Asiantuntijan vaikeaselkoinen puheenvuoro voidaan ymmärtää väärin. Kuka tahansa meistä voi tulkita tilanteita virheellisesti ja jakaa käsityksensä ”ensikäden tietona” mediassa. Kaikki tekevät virheitä, mutta rehelliset toimijat pyrkivät oikaisemaan asian, kun totuus tulee ilmi.

Julisteeseen on siis koottu hyvin erityyppisiä harhaanjohtamisen tapoja ja motiiveja. Medialukutaitoon kuuluu paitsi kyky ymmärtää ja tulkita viestejä, myös eettinen ajattelu ja arvottaminen. Sitä ei kukaan voi tehdä toisen puolesta, mutta asioista on tärkeä keskustella.

Katso siis pintaa syvemmälle. Kuinka moneen julisteen yhdeksästä kohdasta tänään törmäät mediassa?

Saara Salomaa
erityisasiantuntija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Haluatko käyttää julistetta opetuksessa? Hyvä! Tuotamme tammi-helmikuun aikana Mediataitokouluun vinkkejä opetuskäyttöön.

Tilaa painettuja julisteita maksutta täältä.

Pelkkää feikkiä? -juliste on muokattu EAVI-järjestön alkuperäisidean pohjalta. CC-lisensoitua aineistoa saa myös itse edelleen muokata ja kehittää. Muokattavat tiedostot löydät täältä.

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.