Tällä sivulla on tietoa Mediataitoviikon 2018 yhteistyökumppanien tapahtumista, kampanjoista ja materiaaleista. Materiaalit on jaoteltu kohderyhmän mukaan: kaikenikäisille, pienille lapsille, yli 7-vuotiaille ja yli 13-vuotiaille. Tietoja päivitetään aina Mediataitoviikolle asti.

Mediataitoviikon uuden ja innostavan materiaalin avulla voidaan käsitellä median merkitystä tiedonvälityksessä ja harjoitella tiedon luotettavuuden arviointia. Useamman kumppanin yhteistyössä syntynyt Luotettavan tiedon metsästäjät -materiaali julkaistiin tammikuussa 2018. Materiaali korostaa tieteen ja tutkimuksen merkitystä tiedon tuottamisessa. Se soveltuu eri-ikäisten mediakasvatukseen, aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Tietoa uusista materiaaleista lähetetään myös uutiskirjeessä, jonka voi tilata ilmoittautumalla Mediataitoviikkoon, sekä Mediataitokoulun Facebook-sivun ja Twitter-tilin kautta.

Tapahtumat

Suomen YK-liittoSuomen YK-liiton teemawebinaarit
Opettajille ja opiskelijoille yhteiset teemawebinaarit ovat yhden oppitunnin (45 min) mittaisia interaktiivisia verkkotapaamisia noin kerran kuukaudessa. Luokat voivat osallistua yhteen tai useampaan webinaariin. Niissä nuoret ja eri alojen asiantuntijat pohtivat yhdessä mm. sananvapautta, ihmisoikeuksia, uutisjuttujen kirjoittamista, faktan ja fiktion -kysymyksiä, tulevaisuus- ja tiedonhankintataitoja. Lisätiedot: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Metkan työpajoja kaikkiin maakuntiin
Mediakasvatuskeskus Metka ry on Suomen vanhin ja monipuolisin valtakunnallinen mediakasvatuksen järjestö. Metka edistää luovuutta, kriittistä monilukutaitoa ja elämyksiä eri medioiden kautta. Metka järjestää Mediataitoviikolla työpajoja kaikissa maakunnissa.

Seta NorminpyöritysNormipyöritys-paneelikeskustelu Helsingissä ma 5.2.2018
Setan Normipyöritys-kampanja Mediataitoviikolla 2018 kutsuu nuoria ja aikuisia lukemaan mediatekstejä normitietoisesti ja huomaamaan erityisesti sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, perheitä ja ihmissuhteita koskevia normeja. Kampanjan alussa maanantaina 5.2.2018 järjestetään Helsingissä Kirjasto 10:ssä paneelikeskustelu hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta mediassa. Yleisölle avoimen tapahtuman livestriimi sekä tammikuussa 2018 julkaistava materiaali löytyvät Setan verkkosivuilta osoitteesta seta.fi/mediataitoviikko2018.

Mediataitoviikko Lahden Radio- ja tv-museo Mastolassa
Radio- ja tv-museo Mastolassa on Mediataitoviikolla tarjolla yläkoululaisille ja muille ryhmille älypuhelimella pelattavia Seppo-oppimispelejä, joiden aiheita ovat elokuva- ja tv-kerronta, lasten ja nuorten sota 1918 sekä uutisten tekeminen ja valeuutiset. Pelejä ohjaa museon työntekijä. Perjantaina 9.2. kaikki museossa kävijät pääsevät testaamaan virtuaalista julistenäyttelyä, Tilt Brush -piirustusohjelmaa sekä muita virtuaalitodellisuussisältöjä. Samat sisällöt matkaavat Lahden museoiden virtuaalitodellisuushankkeessa vuoden 2018 aikana Päijät-Hämeen alueen kouluihin, kirjastoihin ja palvelutaloihin. Katso tapahtumalistaus verkosta.

Stop someviha! -videotyöpaja nuorille Oulussa pe 9.2.
Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti järjestää mediakasvatuksellisen työpajan Oulussa Mediataitoviikolla pe 9.2.2018. Videotyöpajassa osallistujat kokoavat vinkkejä videoiden muodossa toisille nuorille siitä, miten valeuutisiin, väärään tietoon sekä vihapuheeseen sosiaalisessa mediassa tulisi suhtautua. Pohdimme yhdessä, millä tavalla nämä teemat tavallisimmin näyttäytyvät nuorten elämässä (esim. kiusaaminen, syrjintä, perättömät huhut ja valheelliset kuvat somessa), ja mikä tärkeintä − miten asiattomaan kohteluun kannattaa reagoida. Ilmoittautuminen on käynnissä 2.2. saakka tällä sivulla.

Mediakritiikin iltapäivä Tampereella pe 9.2.
Tampereen pääkirjasto Metsossa järjestetään Mediakritiikin iltapäivä perjantaina 9.2. kello 16:00 alkaen.

Tilaisuudessa media-alan ammattilaiset kertovat ajatuksia ja tarjoavat tutkittua tietoa median ja vaikuttamisen suhteista! Iltapäivän aikana keskustellaan siitä, mitä aiheesta jo tiedetään ja mitä olisi tärkeää tutkia lisää. Voit kysyä ja kommentoida tai sitten vain keskittyä kuuntelemaan.

Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Keskustelutilaisuuden järjestävät Media & viestintä -lehti ja Mevi ry. yhteistyössä tutkimuskeskus Cometin ja Tampereen kaupunginkirjaston kanssa.

Kaikenikäisille

Ostopolulla mediassa
Kilpailu- ja kuluttajavirasto tarjoaa kouluille ja kirjastoille kuluttajatietoa sisältävän julisteen, testin ja oppimistehtävän. 

Julisteen tavoitteena on, että kuluttajat kiinnittävät huomiota tarjouksiin, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta ja jotka huomaamattamme voivat sitoa maksullisiin ja pitkiin sopimuksiin. Tällaisia ovat muun muassa klikkauksen päässä oleva euron maksava puhelin tai ikääntymisen vaivoja hoitavat pillerit.

Koko aineisto löytyy osoitteesta: www.kkv.fi/mediataitoviikko

På köpstigen i medierna
Konkurrens- och konsumentverket erbjuder en affisch som innehåller konsumentinformation. Till materialet anknyter också ett undervisningsmaterial och en frågesport.

Målet med affischen är att konsumenterna fäster uppmärksamhet på erbjudanden som är för bra för att vara sanna och som kan binda dem till avgiftsbelagda och långa avtal utan att de ens märker det. Sådana är bland annat erbjudanden på en telefon som bara kostar en euro och som finns att få bakom några klick med musen, eller piller som botar alla ålderskrämpor.

Materialet finns på adressen: www.kkv.fi/sv/mediekunskapsvecka

Kopiraittilan koulu
Kopiraittilan koulussa
 (Kopiraittila skola) opetellaan tekijänoikeuden kunnioittamista, teosten käyttöä, lähteiden merkitsemistä ja muita tekijänoikeuksiin liittyviä taitoja pelillisten tehtävien ja testien kautta. 

  • Esimerkkitehtävä: Testaa tekijänoikeustaitosi. Pyöritä onnenpyörää ja vastaa kysymyksiin eri aihepiireistä. Sinulla on kolme elämää. Jos vastaat väärin tai osut rosvosektoriin, menetät elämän. Oikeasta vastauksesta saat sata pistettä.
  • Opettaja: Testaa oma tekijänoikeustietosi opettajankoulutusosiossa.
  • Vinkki: Ennen projektityön tai oman työn tuottamisen aloittamista tarkistakaa tekijänoikeusasiat muistilistakoneella. Muistilistakone löytyy Uutishuoneesta.

Kopiraittilan koulun on rakentanut Kopiosto ry yhteistyössä Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kanssa.

Pienten lasten mediakasvatukseen

Mediataitoviikon vinkkejä Pikku Kakkosessa
Pikku Kakkonen antaa vinkkejä mediataitoviikolle 5.–11.2.2018 yle.fi/lapset-sivulla ja Lasten Areenassa.

Lue lisää Ylen sivuilta

Mediakasvatusoppaita varhaiskasvatuksen ammattilaisille
Uudet varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen suunnitelmat korostavat lasten osallisuutta ja taitojen tukemista mediakulttuurissa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Media varhaiskasvatuksessa – Tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen -opas tukee kasvattajia ja työyhteisöjä suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan varhaiskasvatuksessa toteutettavaa mediakasvatusta. Opas avaa uusia varhaiskasvatussuunnitelmien perusteita mediakasvatuksen näkökulmista.

Mediasatutuokiot
Helsingin kaupunginkirjasto on julkaissut toimintamallin mediasatutuokioihin. Kokonaisuuteen kuuluu kolme tuokiota, joista kunkin lähtökohtana on kirjan tarina. Tarinoiden käsittelyn tukena hyödynnetään mm. e-kirjaa, lisättyä todellisuutta ja Bee-Boteilla koodaamista. Tuokioissa kuunnellaan, jutellaan, leikitään, luetaan kuvia ja pelataan. Kohderyhmänä ovat 3–8-vuotiaat lapset.

Eronteoista yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja moninaisuuden kunnioittamiseen
Helsingin yliopiston Monilukutaitoa opitaan ilolla (MOI) -kehittämisohjelma ja Koulukino ry ovat julkaisseet oppimateriaalin, jonka avulla elokuvan sukupuolista ja kulttuurista moninaisuutta voidaan käsitellä lasten kanssa monilukutaidon oppimista tukien. Oppimateriaalissa tarjotaan välineitä purkaa sukupuolisuuteen ja kulttuuritaustaan liittyviä syrjiviä ajattelu- ja käyttäytymismalleja ja normeja. Se on suunnattu varhaiskasvatukseen, esi- ja alkuopetusikäisten lasten kanssa työskenteleville, erityisesti opettajille.

Oulun yliopistoSaamen kielet ja kulttuurit tutuksi mediakasvatuksen menetelmin
Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta osallistuu vuoden 2018 Mediataitoviikkoon tarjoamalla pedagogista vinkkimateriaalia siihen, kuinka Saamen kieltä ja kulttuuria voidaan tukea mediakasvatuksellisin menetelmin. Materiaalin ovat suunnitelleet, testanneet ja tuottaneet saamelaisen lastentarhanopettajakoulutuksen opiskelijat. Koska jokainen materiaali sisältää myös lasten omaa mediatuottamista tai mediatestien käsittelyä, voidaan tehtävin avulla tukea myös lasten medianlukutaitoa.

Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen -opas
Mannerheimin Lastensuojeluliiton uusi opas tukee varhaiskasvattajia mediakasvatuksessa, lasten mediakulttuurin soveltamisessa ja osallisuuden vahvistamisessa. Opas sisältää runsaasti käytännöllisiä vinkkejä ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteita huomioivia mediakasvatusharjoituksia lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen. Media- ja monilukutaitoa avaavaa opasta voi hyödyntää myös esi- ja alkuopetuksessa.

 

Yli 7-vuotiaiden mediakasvatukseen

Tule nettimummolaan juttelemaan! 
Me Muruset olemme nettimummoja, joiden kanssa voit tulla juttelemaan aiheesta kuin aiheesta. Löydät meidät sekä Habbosta että omasta Muruset-chatistamme. Jos kaipaat juttuseuraa niin olemme paikalla Muruset-sivustolla sinua varten! 

ma 5.2. 16-17
ti 6.2. klo 17-18
ke 7.2. klo 15-17.30
to 8.2. klo 16-18
pe 9.2. klo 17-18.

Luokkalehtikilpailu
Mikä on niin kiinnostava aihe, että siitä voisi julkaista kokonaisen lehden? Aikakausmedian Luokkalehtikilpailu innostaa ilmiöoppimiseen, mediatuottamiseen ja yhdessä tekemiseen. Keksikää yhdessä mahtava idea ja mieltä kutkuttava teema, toteuttakaa oma lehti Koululehtikoneella ja osallistukaa Luokkalehtikilpailuun. Kilpailussa on omat sarjat alakouluille, yläkouluille ja toiselle asteelle. Kilpailu on avoinna 26.1.–1.5.2018.

Ideoita alakoulun oppitunneille, vinkkejä välituntitoimintaan
Alakoulujen Mediataitoviikkoa varten Mannerheimin Lastensuojeluliitto julkaisee alkuvuodesta 2018 valmiin oppituntimallin. Sen tavoitteena on tukea kasvokkaisissa ja mediavälitteisissä kohtaamisissa tarvittavia media- ja vuorovaikutustaitoja sekä rakentaa koulun yhteisöllisyyttä mediankäytön näkökulmista. Oppituntimalli on suunnattu alakoulun 5.–6. vuosiluokille.

#oikeutesinetissä kannustaa digioikeustalkoisiin
Jokaisella lapsella on oikeus osallistua digitaalisissa ympäristöissä, kehittää taitojaan ja oppia uutta. Samaan aikaan digitaaliset ympäristöt ovat tuoneet mukanaan haasteita. Pelastakaa Lapset kampanjoi Mediataitoviikolla lapsen oikeuksien puolesta, jotta aiheesta puhuttaisiin enemmän kouluissa, nuorisotyössä ja perheissä. Tulosta luokkahuoneeseen lasten ja nuorten vetoomus lapsen oikeuksien toteutumiseksi netissä, pistä jakoon Lapset netissä – Opas vanhemmille verkon kautta tai katso nuorten kanssa Digisankarit-videosarja.

Yle Galaxi KäsikirjoituskouluKäsikirjoituskoulusta vinkit parempiin tarinoihin
Käsikirjoituskoulu on maksuton verkkosisältö, joka esittelee tarinankerronnan tärkeimmät työkalut. Viiden osan aiheina ovat idea, rakenne, henkilöt, kerronta ja formaatti. Aiheita käsitellään yksinkertaisesti mutta antaen samalla oivalluksia harrastaneemmille kirjoittajille. Materiaali soveltuu sekä itsenäiseen käyttöön että ryhmäopetukseen. Kokonaisuuden on tuottanut Yle Lapset ja nuoret.

 

Yli 13-vuotiaiden mediakasvatukseen

Helsingin Sanomien Uutisvuosi 1918
Helsingin Sanomat Uutisvuosi 1918 on 12-sivuinen sanomalehti, joka kertoo Suomen historian synkimmän vuoden tapahtumista. Se on kooste vuoden 1918 sekä vuoden 1919 alkupuolen Helsingin Sanomissa julkaistuista uutisista ja myös muusta lehden sisällöstä. Lehti tarjoaa yhden aikalaisnäkökulman vaikeuksien ja mullistusten aikaan. Mukana on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Samu Nyströmin kirjoittamat kommenttitekstit, jotka avaavat ja taustoittavat uutisia. Sisällöt löytyvät täydessä mitassaan myös osoitteesta hs1918.fi. Lehteä voi tilata veloituksetta haluamansa määrän oppilaitoksiin tai muuhun yhteisö- tai opetuskäyttöön (tilaukset: Päivälehden museo, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Normipyöritys
Setan Normipyöritys-kampanja Mediataitoviikolla 2018 kutsuu nuoria ja aikuisia lukemaan mediatekstejä normitietoisesti ja huomaamaan erityisesti sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, perheitä ja ihmissuhteita koskevia normeja. Normipyöritys-kampanja tarjoaa pelillistetyn menetelmän keskustelun herättelyyn sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä normeista.

Monikulttuurisuus mediassa
Vuoden 2018 aikana AV-arkki jatkaa media- ja taidekasvatuksen Mediataide kasvattaa! -oppimateriaalisarjaa monikulttuurisuus mediassa -teemalla. Oppimateriaalin mediataideteokset toimivat innostajina ja keskustelunherättäjinä. Ne nostavat esiin monikulttuurisuuden ulottuvuuksia ja keskeisiä kysymyksiä ja kannustavat samalla omien ajatuksien ja kokemusten jakamiseen ja omaan taiteelliseen ilmaisuun. Mediataitoviikolla on mahdollisuus päästä tutustumaan ennakkoon uuteen materiaaliin. Oppimateriaali ja teokset ovat vapaasti käytettävissä ja esitettävissä osana opetusta vuoden 2018 Mediataitoviikon aikana osoitteessa mediataidekasvattaa.fi/mediataitoviikko2018.

Global Meal -kilpailussa ruoka vastamainoksissa
Ruoan globaalit vaikutukset eivät näy lehdistössä eivätkä lautasellamme, vaikka syytä olisi. Global Meal -hankkeessa opitaan ruoan sosiaalisista, eettisistä ja ympäristövaikutuksista vastamainonnan keinoin, monialaisesti ja oppiainerajoja ylittäen. Biologian ja maantieteen opettajien liiton hankkeessa mukana ovat myös Eettisen kaupan puolesta ry ja Häiriköt-päämaja. Kohderyhmää ovat oppilaat ja opettajat yläkouluissa ja toisella asteella, mutta materiaaleja on helppo soveltaa myös esimerkiksi nuorisotyössä, harrasteryhmissä ja kirjastoissa.

Pelkkää feikkiä? -juliste
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on tuottanut Mediataitoviikolle tietojulisteen, joka auttaa tunnistamaan epäluotettavia uutislähteitä ja eri tavoin harhaanjohtavaa informaatiota. Julisteen avulla voi keskustella myös syistä harhaanjohtamisen taustalla. Julistetta voi tilata maksutta KAVIn lomakkeella ja ladattavat digitaaliset versiot löytyvät täältä.

Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot
Koulukinon Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot -oppimateriaali koostuu kahdesta osasta: Vihapuhe ja sananvapaus -osuuden tavoitteena on tukea nuoria tunnistamaan vihapuhetta erilaisissa ympäristöissä erityisesti verkossa ja harjoitella rakentavia tapoja vastata vihapuheeseen. Disinformaatio ja valemedia -osuuden tavoitteena on tukea nuorten monilukutaidon kehittymistä ja kannustaa mediakriittiseen ajatteluun. Yläkouluun, toisen asteen opetukseen ja nuorisotyöhön sopivan oppimateriaalin tehtävät ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, joita voi poimia käsiteltäväksi haluamassaan järjestyksessä. Kaikki aineisto löytyy osoitteesta koulukino.fi/vihapuhe.

Disinformaatio ja vihapuhe nuorten mediamaisemassa
Mediakasvatuskeskus Metkan Disinformaatio ja vihapuhe nuorten mediamaisemassa -opetusmateriaali tarjoaa teoriaa ja toiminnallisia tehtäviä 13–17-vuotiaiden nuorten mediakasvatuksen tueksi. Disinformaatio-kokonaisuudessa harjoitellaan mm. tiedonhakua, faktantarkistusta ja vaalimainosten analysointia. Vihapuhe-kokonaisuudessa pureudutaan vaikuttamisen ja hyvinvoinnin teemoihin.

Maailman parhaat uutiset
Kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien tai muiden globaalien kysymysten uutisointi on varsin katastrofikeskeistä. Hyvät uutiset jäävät tekemättä tai huomioimatta. Suomen YK-liitto kutsuu ilmoittautumaan mukaan tekemään ja analysoimaan globaaleja uutisaiheita ja maailman tapahtumia sekä uutisoinnin merkitystä demokratian ja kestävän kehityksen toteutumisessa. Ilmoita luokkasi mukaan kirjoittamaan maailman parhaita uutisia. Nuorten virtuaalitoimitus kokoaa osasta uutisia Maailman parhaat uutiset -lehden.

Mokasiko media? – Päätä sinä!
Ylen Mokasiko media? -sivustolla jokainen voi kokeilla, millaista on istua Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana. Saako terrorismin uhrien kuvia käyttää uutisessa? Voiko alaikäistä haastatella ilman vanhempien lupaa? Verkkoon kootuissa lyhyissä videoissa esitellään aitoja Julkisen sanan neuvostolle tehtyjä kanteluja pohdittaviksi. Tietojen pohjalta voi miettiä, millaisen ratkaisun itse olisi tehnyt: langettava vai vapauttava päätös? Omaa ratkaisua voi verrata Julkisen sanan neuvoston ratkaisuun.

Tunnista mainokset!
Aikakausmedia tarjoaa materiaalia piilomainonnan tunnistamiseksi. Etenkin verkossa voi olla vaikea erottaa sitä, mitkä jutut ovat oikeasti luotettavien lehtien julkaisemia, ja mitkä markkinointiviestintää. On tärkeää osata tunnistaa mainos mainokseksi. Piilomainonnan oppimateriaali julkaistaan tammikuussa 2018 osoitteessa aikakauslehdet.fi/opetus.

Jymyjuttu, megajuoru vai pelkkää paskaa?
Jos me mentiin lankaan – niin menisitkö säkin? EHYTin jengi pohtii striimin aikana onko peruuttamattoman noloa joutua valeuutisen höynäyttämäksi. Lavalla Siru ja Seba, josta jälkimmäinen on luvannut kertoa kuumottavan salaisuutensa. Striimissä annetaan mm. vinkkejä siihen, kuinka erottaa tuuba sellosta. Loggaa sisään Hubukanavalle keskiviikkona 7.2.2018 kello 17–18 ja seuraa sekä kommentoi livestriimiä.

Innosta Nuortennetin toimittajaksi!
Nuortennetti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorille suunnattu sivusto, jonka sisältöä tekevät nuoret. Sivustolta löytyy nuorten blogeja, videoita, valokuvia ja tarinoita sekä nuorten vertaistukeen perustuva keskustelupalsta. Toimittajatiimit toimivat verkon välityksellä ja toimittajaksi voi ryhtyä kuka vain 13–25-vuotias. Tällä hetkellä Nuortennettiin etsitään erityisesti nuorten tekemiä videoita ja valokuvia. Tunnetko jonkun innokkaan tai haluaisitteko tehdä projektina tuotoksen?

Ilmaisia Mediatarinat jakoon -työpajoja
Tekniikan museo tarjoaa helmikuun Mediataitoviikolla neljä ilmaista Mediatarinat jakoon -työpajaa yläkouluryhmille. Mediatarinat jakoon -pajassa kuvataan oma video ja opetellaan  jakamisen hyviä käytänteitä sekä kriittisen medialukutaidon perusteita. Painopiste on nuorten omassa ilmaisussa ja mediakulttuurissa. Paja kestää noin tunnin ja siihen mahtuu max. 25 nuorta. Pajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Paja-ajankohdat:

  • 6.2. klo 10
  • 7.2. klo 10
  • 8.2. klo 10
  • 9.2. klo 10

Varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 09 72 88 440

Aikuisille

Millainen pelikasvattaja olet?
Ota haaste vastaan ja testaa millainen pelikasvattaja olet! Pelit näkyvät yhä useamman kasvattajan arjessa, halusi sitä tai ei. Peleihin voi suhtautua monin tavoin ja on monta tapaa olla pelikasvattaja.