Feikkireissu

Suosittu
Mediataitokoulu  
 
0.0 (0)
6224   0   1   0   0  
Lähetä käyttäjäarvio
Alkuperäiskuva cc @ Reginald Pentinio, kuvaa muokattu rajaamalla ja lisäämällä piirroskuva

Tehtävä

Kohderyhmä
 • 10-12-vuotiaat
 • 13-15-vuotiaat
 • Yli 16-vuotiaat
Tavoite
 • Oma tuottaminen ja käyttötaidot
 • Tiedonhaku, tulkinta ja kriittisyys
 • Viestintä ja vuorovaikutus
Tehtävän kesto
Laajempi kokonaisuus
Avainsanat
 • Kuvaaminen
 • Kuvakerronta
 • Kuvanlukutaito
 • Mediakriittinen ajattelu
 • Medialukutaidot
 • Mediataidot
 • Monilukutaito
 • Näyttely
 • Sosiaalinen media

Feikkireissu on projekti, jossa suunnitellaan ja toteutetaan pienryhmissä mahdollisimman uskottavia lomakuvia ja -videoita lähtemättä oikeasti matkalle.

Illuusio matkasta voidaan toteuttaa esimerkiksi kuvankäsittelyllä, erilaisilla trikeillä tai käyttämällä eri maiden kulttureille tyypillistä rekvisiittaa ja äänimaisemaa. Tarkoituksena on herätellä ihmisten kriittistä medialukutaitoa ja muistuttaa siitä, että kaikki mitä netissä nähdään, ei ole totta. Ideassa on kuitenkin aineksia myös paljon laajempiinkin oppimiskokonaisuuksiin.

Pienryhmissä toteutetut feikkireissut voisivat sisältää lähes minkä tahansa oppiaineen teemoja. Uskottava reissu vaatii luultavasti ainakin maantiedon ja biologian tuntemusta, ja turisti tarvitsee todennäköisesti englantia tai muuta vierasta kieltä. Reissukuvien ja -videoiden suunnittelu ja toteutus menee luonnollisesti kuvataiteen puolelle. Perus- ja lukio-opetuksen laaja-alaisista osaamisalueista erityisesti ajattelu ja oppimaan oppiminen sekä kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen sekä monilukutaito vahvistuvat toiminnan ja sen yhteisen käsittelyn myötä.

Millaisia mielikuvia meillä on eri maista, ja vastaavatko ne todellisuutta? Millaiset kulttuuriset tai ympäristöön liittyvät vihjeet saisivat ajattelemaan toisen olevan esimerkiksi Ranskassa, Thaimaassa tai Suomen Lapissa? Miten tällaisia illuusioita voitaisiin luoda ja toteuttaa? Entä millaiset asiat, esimerkiksi kansainvälisten ketjujen hotellit, ovat lähes samanlaisia kaikkialla?

Mitä vanhemmista oppilaista on kyse, sitä kunnianhimoisempia feikkireissuja voidaan tehdä. Feikkireissuista voi myös järjestää näyttelyn, kunhan huolehtii siitä, että tehdyn materiaalin ja alkuperäismateriaalien käyttöluvat sallivat sen. Kriittinen suhtautuminen somekuviin on vain yksi tällaisen hauskan projektin myötä vahvistuva mediataito. Lisäksi opitaan tarkastelemaan mediaa representaationa ja pohtimaan sitä, miten erilaiset ihmiset tekevät mediasta erilaisia tulkintoja. Feikkireissulla päästään harjoittelemaan itse tekemistä ja ilmaisua sekä keskustelemaan tekijän vastuusta ja eettisyydestä mediamaailmassa.

Käyttäjäarviot

Tätä tehtävää ei ole vielä arvioitu.
Arvioi tehtävä näiden kriteerien pohjalta
Käytettävyys
Ohjeistuksen selkeys ja ohjaamisen helppous.
Tavoitteellisuus
Kuinka hyvin tehtävä edistää tehtävässä mainittuja mediakasvatuksellisia tavoitteita.
Mielenkiintoisuus
Onnistuuko tehtävä pitämään yllä oppijien mielenkiinnon.
Sanallinen arvio

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Klikkaa kuvaa avataksesi tilauslomakkeen

Uudet tehtävät

Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen -opas tukee varhaiskasvattajia ja päiväkotien työyhteisöjä mediakasvatuksessa, lasten mediakulttuurin soveltamisessa ja osallisuuden vahvistamisessa osana varhaiskasvatuksen arkea. Opas sisältää runsaasti käytännöllisiä...
Saamen kielet ja kulttuurit tutuksi mediakasvatuksen menetelmin
Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan tuottama pedagoginen aineisto Saamen kielen ja kulttuurin tukemiseksi mediakasvatuksellisin menetelmin. Materiaalin ovat suunnitelleet, testanneet ja tuottaneet...
Kamerakynätyöskentelyä (Kuva: Ismo Kiesiläinen)
Videokuvaaminen koulussa on hauskaa mutta joskus aikaa vievää ja monimutkaista. Kamerakynän pedagogiikassa kameraa käytetään helpommin – kuin kynää. Elokuvaprojektien sijaan tehdään pieniä kuvaustehtäviä, joilla...

Arvioituja tehtäviä

Digijalanjälki
 
3.7
Guest
Digijalanjälki
 
4.5
YEET
"Joo"
Digijalanjälki
 
3.2
xxlexa01
"hyvä video"
Hetkiä netissä - lyhytelokuva älypuhelimista
 
4.7
Guest
"Hienosti tehty video! Ajatus lähti kyllä laukkaamaan sen suhteen, että älypuhlimen räpläys ei aina ole pahasta, vaikka usein sen käyttäminen tuomitaankin. Ei niin paha ettei jotain hyvääkin.:)"
Poliittisen valokuvan festivaali 2017 - Ruoka
 
3.0
ES
"Liikaa ruokaa heitetään roskiin. Pitäisi ottaa aina ruokaa sen verran mitä jaksaa syyä. Pitäisi ajatella muitakin ja itseään kuinka hyvät oltavat meillä on. Meillä on ruokaa ja kaikkea."
Friidu - tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet
 
3.7
Ansku
"Tosi hyvä paketti. Mediaosuus oli jäänyt sanomalehti ja aikakauslehti -mediapainotteiseksi. Sen voisi päivittää someaikaan."
Minä tiedon antajana ja lähteenä
 
3.7
pirkko perkkala
"kylhän tää tehtävänsä tteki mutta voisi olla hitusen kiinnotavampi"
Hetkiä netissä - lyhytelokuva älypuhelimista
 
4.7
Guest
"Hypnoottinen video ja tosi oivaltava. Mikä musiikki soi taustalla?"
Hetkiä netissä - lyhytelokuva älypuhelimista
 
2.5
Guest
"Ei oikein toiminut telkkarissa, vaatii liikaa keskittymistä."