Mediataitokoulu on palvellut mediakasvattajia jo useiden vuosien ajan. Sivusto uudistuu elokuussa täydellisesti ja vanha sivusto poistuu käytöstä. Suuri osa materiaaleista siirtyy uudelle sivulle ja niiden käytettävyys paranee huomattavasti. Luvassa on lisäksi sivuston täydet kieliversiot ruotsiksi ja myöhemmin englanniksi. Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä ja saat ajantasaiset tiedot uuden Mediataitokoulun aukeamisesta.
Mediataitoviikko järjestetään 2021 yhdeksännen kerran. Viime talven mediataitoviikkoa vietettiin yli 1800 organisaatiossa. Materiaaleja, tapahtumia ja kampanjoita oli tuottamassa jopa 52 yhteistyökumppania. Vaikka KAVIn koordinoima teemaviikko on ollut kasvava menestys jo pitkään, mutta aina on parantamisen varaa. Koska Mediataitoviikkoa tehdään jokaisen mediataitojen kanssa työskentelevän ammattilaisen työn helpottamiseksi, päädyimmekin tekemään muutaman kaivatun muutoksen.
Lue lisää: Mediataitoviikko uudistui: ilmoittautuminen ja vertaisvinkkikysely auki
Uuden selvityksen mukaan elokuvien, televisio-ohjelmien ja digitaalisten pelien ikärajat sekä niiden haitallista sisältöä kuvaavat symbolit tunnetaan suomalaisissa lapsiperheissä varsin hyvin. Ikärajoilla on vanhempien vahva kannatus ja sisällöistä saatavaa ennakkotietoa pidetään tärkeänä. Lasten kanssa myös keskustellaan mediasisällöistä aiempaa enemmän. Lapset ja nuoret seuraavat paljon myös sellaisia maksullisia kanavia ja videonjakoalustoja, joilla ei ole ikärajoja, mutta niidenkin sääntelyyn on tulossa muutos. Lisätietoa ikärajoista kaivattiin etenkin ongelmatilanteissa.
Selvityksen kuvaohjelmien ikärajatuntemuksesta toteutti Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore ja sen rahoitti Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Edellinen ikärajoja koskenut tutkimus toteutettiin suunnilleen samansuuntaisena vuonna 2013.
Lue lisää: Vanhempien suhtautuminen ikärajoihin muuttuu lapsen kasvaessa
Vasu velvoittaa mediakasvattamaan*, mutta miten sen tekisimme? Tuleeko päiväkotilaisista pikkukoululaisia, jos tässä aletaan pitää mediatunteja? Eivätkö lapset jo muutenkin ole liikaa ruudun ääressä? Kuka vastaa siitä, että tässä on järkeä eikä vain ylimääräistä työtä? Mediakasvatukseen liittyy varhaiskasvatuksessa edelleen paljon avoimia kysymyksiä.
Millaisiin asioihin ikäihmisten mediakasvatuksessa tulisi kiinnittää huomiota? Vastauksia tähän laajaan kysymykseen on saatu IkäihMe-hankkeessa (2018-2020). Osana OKM:n Opettajankoulutuksen kehittämisohjelmaa kehitämme hankkeessa tutkimusperustaisesti aikuiskoulutukseen suuntautuvien opettajien koulutusta siten, että siellä huomioidaan entistä paremmin ikäihmisten oppimisen ohjaaminen ja medialukutaitojen tukeminen.
Lue lisää: Ikäihmisten mediakasvatusta kehittämässä – tuloksia IkäIhMe-hankkeesta
Ikäihmisten digitaidot ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Riippumatta siitä, missä yhteydessä asiasta on puhuttu, on tärkeää, että digitaitoihin kiinnitetään huomiota.
Digitaidot ja medialukutaito kulkevat käsikädessä. Molempia tarvitaan. Mitä paremmin ihminen oppii käyttämään eri laitteita ja ohjelmia, sitä useampaan mediaan hän pääsee käsiksi. Tämän lisäksi tarvitaan jatkuvaa ymmärrystä siitä miten eri medioiden sisältöä voi tulkita ja onko tieto peräisin luotettavista lähteistä.
Lue lisää: SeniorSurf-toiminta tukee digiopastusta valtakunnallisesti
Julia Alajärvi, projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö
julia.alajarvi@kavi.fi
Puh: 0295 338 009 tai 050 434 4229
Tommi Tossavainen, suunnittelija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö
tommi.tossavainen@kavi.fi
Puh: 0295 338 010 tai 045 310 1412
Lauri Palsa, projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö
lauri.palsa@kavi.fi
Puh: 0295 338 015 tai 050 411 6212