Mediakasvatusviranomainen, siinäpä sanahirviö. Sellaisia me mediakasvattajat kuitenkin KAVIssa olemme, kun työskentelemme valtion virastossa. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Tähän blogikirjoitukseen olemme tehneet poimintoja viime vuoden aikana tekemästämme työstä.

Syksyn ensimmäinen IhmeFilmi-näytös on alkamassa. Minua jännittää, tuleeko koulun suureen auditorioon ketään. Aloituselokuvaksi on valittu japanilainen anime-elokuva Tuulen laakson Nausicaä, koska se sisältää jännitystä, upeaa animaatiota ja vakavia aiheita kauniisti kerrottuna. Toivottavasti teinit innostuvat futuristisesta ympäristötuhosta!

Lapsia Ville Vallgrenin näyttelyssä Ateneumin taidemuseossa. Rista Eeva, 1980. Helsingin kaupunginmuseo.

Tänä vuonna juhlistetaan kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Mediataidot auttavat ihmisiä pääsemään käsiksi yhteiseen kulttuuriperintöömme ja nauttimaan siitä. Ne auttavat myös hyödyntämään sitä eri tavoin sekä osallistumaan sen tuottamiseen. Kulttuuriperintö on tärkeä teema mediakasvatuksessa.

Kaikki valeuutiset ovat roskaa mutta kaikki roska ei ole valeuutista. Viime vuosina keskustelu valeuutisista on vellonut villinä, ja syystä. Samalla on kuitenkin hämärtynyt, että ne ovat vain yksi tapa johtaa harhaan. Valeuutinen ei ole yleisnimi kaikille epäilyttäville tai oman mielipiteen vastaisille sisällöille mediassa.

Teimme KAVIssa uuden Pelkkää feikkiä? -julisteen, sillä haluamme muistuttaa, että pelkkä valeuutisten tunnistaminen ei riitä.  Kriittinen ajattelu on aina tarpeen mediassa.

Suunnilleen vuoden kestänyt työrupeamani Turun museokeskuksen mediakasvatushankkeessa päättyi epävirallisesti Turun kaupunginteatterissa nähtyyn Lauri Maijalan ohjaukseen Aleksis Kiven klassikkoteoksesta Seitsemän veljestä. Näytelmä vei vahvasti mukanaan, ja seurasin Jukolan veljesten elämää milloin huvittuneena, milloin liikuttuneena. Erityisen koskettava oli näytelmän loppukohtaus, jossa kukin heistä oppii viimein lukemaan.

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.