Ajankohtaista
Hyvää nettielämää – animaatiosarja pohtii median turvallista ja vastuullista käyttöä ”Ei syyllistä ja se mahdollistaa osallistumisen” – kehuu asiantuntija
- 8.5.2023
- Kirjoittaja: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
- Kategoria: Blogikirjoitukset

KAVI on julkaissut neliosaisen ”Hyvää nettielämää” oppimiskokonaisuuden tukemaan mediakasvatusta eri-ikäisten mediahaasteiden myllerryksessä. Sarja koostuu neljästä erillisestä kokonaisuudesta käsiteltäväksi aina varhaiskasvatuksesta yläkouluikäisiin asti. Jokainen osio sisältää pedagogisen materiaalin lisäksi ammattilaisten luoman animaation aiheen tueksi. Eläväiset animaatiot on luonut Filmbutik.
Materiaaleja myös lasten käyttöön
Sarjan takaa löytyy kahden KAVI:n hankkeen, Uusien lukutaitojen ja FISIC:in yhteistyö, jossa haluttiin myös tuottaa materiaaleja suoraan lasten käyttöön. Nettielämää -sarja noudattaa medialukutaidon osaamisen kuvauksia ja sisällöllisiä tavoitteita, nojaten täten myös opetussuunnitelmiin. Animaatioiden ohella sarja sisältää mediakasvattajille suunnatun pedagogisen osion, mutta animaatiot soveltuvat myös perheiden mediakasvatukseen, sillä teemat mukautuvat hyvin myös kotikontekstiin.

Animaatiot inspiroivat monipuolisiin keskusteluihin lasten ja nuorten kanssa
Hyvää nettielämää -sarjan kokonaisuudet käsittelevät lasten ja nuorten kohtaamia mediahaasteita erilaisista näkökulmista. Esimerkiksi varhaiskasvatukseen suunnattu Mediapelot –animaatio käsittelee pelottavien mediasisältöjen vaikutuksia lasten elämään, kun taas esi- ja alkuopetukseen suunnattu ”Ensimmäinen puhelin” -animaatiossa pohditaan kuvaamisen pelisääntöjä ja kaveritaitoja viestintäkanavissa.
Nettielämää -sarjan juuret ovat kuitenkin hanketta pidemmällä, sillä sarjan ensimmäiset videot ilmestyivät kymmenen vuotta aikaisemmin. Nämä videot ovat olleet hyvin suosittuja, minkä innostamana paikoin vanhentunut sarja digitarinoista päätettiin päivittää sisällöllisesti uusiin aiheisiin. Ajankohtaisia teemoja kullekin ikäryhmälle pohdittiin aluksi mediakasvatustiimin kesken ja sillä ajatuksella, että teemat pysyisivät relevantteina muuttuvassa mediamaailmassa vielä tulevaisuudessakin. Kantavana teemana läpi koko sarjan voidaan nähdä tunnetaitojen merkitys osana mediakasvatusta ja kasvavan oppijan elämää. Omien tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja käsittely ovat myös taitoja, joita lapsen kanssa voi harjoitella yhdessä. Varhaiset keskustelut omista tunteista ja ajatuksista mediaympäristöissä kannustavat lasta kääntymään aikuisen puoleen myös monimutkaisemmissa, mieltä askarruttavissa kysymyksissä.
Animaatiot tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia omille tulkinoille ja ne inspiroivat keskusteluun aiheiden ympärillä. Itsereflektiotataitoja syvennetään 3–6.-luokkalaisille suunnatussa Serverin paras -animaatiossa, jossa animaation päähenkilö uppoutuu pelimaailmaan voimakkaasti, jonka seurauksena sekä todellisen elämän, että pelimaailman ystävät kaikkoavat hänen ympäriltään. Animaatiossa pelaamista käsitellään mielekkäänä harrastuksena ja osana populaarikulttuuria, mutta toisaalta aikasyöppönä, jolla saattaa olla myös negatiivinen vaikutus kaverisuhteisiin. Aihetta tukevat pedagogiset materiaalit kannustavat pohtimaan omia pelitottumuksia ja niihin liittyviä sääntöjä. 7–9.-luokkalaisille suunnattu Haaste – animaatio vie tunnetaidot sosiaalisen median ja siellä syntyvän ilmaisun kontekstiin. Nuorta kannustetaan pohtimaan omaa minäkäsitystään suhteessa sosiaalisen median kuvastoon. Pedagogiset materiaalit käsittelevät myös identiteetin rakentumista suhteessa digitaalisen identiteetin rakentumiseen ja sen merkitystä osana minäkuvaa.

Animaatiot loivat osallisuutta koulussa
Hyvää nettielämää -animaatiosarja on myös kerännyt kehuja toimivuudestaan koulukäytössä, josta saimme kuulla KAVI:n yhteistyökumppanina toimivan Pelituen asiantuntijalta Annukka Såltinilta. Såltin on toiminut pitkään peli- ja mediakasvatuksen parissa ja työskentelee nykyään muun muassa ongelmallisen pelaamisen teemojen parissa.
Hyvää nettielämää -sarjan animaatioita “Mediapelot” sekä “Ensimmäinen puhelin” Såltin käytti tukimateriaalina erään koulun hyvinvointipäivässä nostaen esille lasten ja nuorten sosiaalisessa mediassa näkemät sisällöt sekä kaveritaidot niin mediassa kuin vaikkapa koulun pihalla. Esimerkiksi Mediapelot –animaation katselun myötä Såltin huomasi, että lapset lähtivät rohkeasti keskustelemaan vaikeista ja kipeistäkin aiheista, sillä omia tunteita saattoi peilata videoon. Hyvinvointipäivässä videoiden katselu aiheutti välittömästi lapsissa reaktioita – osa lapsista eläytyi vahvasti mediapelkoja kokevien lasten tarinaan, toisia nauratti ja toiset jäivät pohdiskelemaan. Opettajilta mediakasvattaja kertoo saaneensa myös myönteistä palautetta videon seurattavuudesta, sekä soveltavuudesta monenlaisille katsojille: “Kaikille lapsille on jotain, mikä herättää heidän mielenkiintonsa ja he pääsevät osallisiksi”, Såltin tiivistää opettajiltaan saamaansa palautetta.
Annukka Såltin kertoo työssään lasten ja nuorten perheiden tavoittamisen tärkeäksi seikaksi. Hän itse työskentelee sekä suomeksi, että ruotsiksi ja erityiskiitosta häneltä saavatkin eri kieliversiot, jotka lisäävät käytettävyyttä ja toimivat eri kielillä.
“Napakat, lyhyet animaatiot ovat loistavia keskustelun aloituksia ja alustuksia. [Animaatiot eivät] – syyllistä ja se mahdollistaa osallistumisen ja herättävät kivasti keskustelua lasten parissa.” Såltin kehuu.
Kirjoittaja: Sofia Grönberg
Hyvää nettielämää -sarjan animaatiot saatavilla suomeksi, ruotsiksi sekä kolmella saamen kielellä.
Lisätietoja:
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön harjoittelija, Sofia Grönberg, sofia.gronberg@kavi.fi
Tutustu kokonaisuuksiin alla olevien linkkien kautta:
Mediapelot – animaatio varhaiskasvatusikäisten mediakasvatukseen
Medierädsla – animation för mediefostran
Mediapââl – animaatio mediašõddummša
Mediabalut – animašuvdna mediabajásgeassimii
Mediapaloh – animaatio mediašoddâdem várás
*
Ensimmäinen puhelin – animaatio esi- ja alkuopetusikäisten mediakasvatukseen
Den första mobilen – animation för mediefostran
Vuõssmõs teʹlfoon – animaatio mediašõddummša
Vuosttamuš telefovdna – animašuvdna mediabajásgeassimii
Vuossâmuš puhelin – animaatio mediašoddâdem várás
*
Serverin paras – animaatio alakouluikäisten mediakasvatukseen
Bäst på servern – animation för mediefostran
Server pueʹrmõs – animaatio mediašõddummša
Servera buoremus – animašuvdna mediabajásgeassimii
Server pyeremus – animaatio mediašoddâdem várás
*
Haaste – animaatio yläkouluikäisten mediakasvatukseen
Utmaningen – animation för mediefostran
Väʹǯǯlõs – animaatio mediašõddummša
Hástalus – animašuvdna mediabajásgeassimii
Hástu – animaatio mediašoddâdem várás