Tänään 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää, joka on teemoiltaan ja sisällöiltään merkittävä päivä myös mediakasvatuksessa.

Sen lisäksi, että mediakasvatuksen avulla voidaan edistää yleisesti lapsen hyvinvointia ja osallisuutta, mediat tuovat paljon mahdollisuuksia, joiden avulla voidaan edistää monien YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa määriteltyjen oikeuksien toteutumista. Mediakasvatus on erinomainen tapaa edistää lapsen oikeuksien toteutumista medioituneessa maailmassa.

Koulujen elokuvaviikkoKoulujen elokuvaviikon verkkosivuston kävijät piirtyvät pisteinä Suomen kartalle, joka alkaa jo muistuttaa zombie-elokuvista tuttua ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan virustaudin levinneisyyskarttaa. Tässä tapauksessa tauti on kuitenkin toivottu, sillä kyseessä on elokuvakasvatuksen tartunta, joka kutittaa kouluissa oikealla tavalla. Se tuo tuulahduksen menneisyydestä elokuvaklassikoiden katsomisen ja analysoimisen muodossa, mutta antaa myös eväitä tämän päivän mediamaailman kesyttämiseksi.

Ensi helmikuussa vietetään jälleen Mediataitoviikkoa (5.–11.2018), joka kokoaa yhteen kasvattajat sekä muut eri alojen ammattilaiset tärkeä aiheen äärelle. Ympäri Suomea vietettävällä mediakasvatuksen teemaviikolla edistetään laaja-alaisesti eri ihmisten mediataitoja.

Mediataidot kuuluvat kaikille. Mediataitoviikko tarjoaa maksuttomasti ideoita, työkaluja ja tukea niin päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten, kirjastojen, nuorisotyön sekä museoiden mediakasvatustyöhön. Mediataitoviikkoon ovat tervetulleita osallistumaan myös esimerkiksi järjestöt, yritykset, kerhot sekä harrastusryhmät.

Monilukutaitoa kaiken ikäisille

Suomalaisessa kasvatus- ja koulutusjärjestelmässä monilukutaidolla on merkittävä rooli. Monilukutaidon yksi vahvuuksista on se, että se luo siltoja eri tahojen välille niin varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen kuin lukiokoulutukseenkin. Kasvatuksellisten tavoitteiden yhdenmukaisuus tukee koulutuksellista jatkuvuutta. Vaikka monilukutaito on yksi keskeisimpiä käsitteitä uusissa opetussuunnitelmissa, sen tarve ei lopu ihmisen koulusta valmistumiseen. Elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaan monilukutaito kuuluu kaikille.

Aikuisten mediakasvatus, ekspansiivinen oppiminen ja mediakasvatus hyvinvoinnin lähteenä olivat vuoden 2017 Mediakasvatusfoorumin pääteemoja. Helsingin Ruoholahdessa järjestetty tapahtuma kokosi lokakuun alussa yhteen noin sata mediakasvatuksen ammattilaista ja toimijaa. Puheenvuorojen lisäksi osallistujat pääsivät kehittämään mediakasvatusta työpajoissa ja verkostoitumaan pikadeiteillä. Mukana oli myös Oulun Mediakasvatusfoorumi, joka seurasi päivää verkkolähetyksen kautta. Foorumi oli kuudes laatuaan, ja järjestäjänä oli jälleen Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.